Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A koronavírus árnyékában is folyik a munka a Tornyaiban

Többek között folyamatosan gyarapítják a Helytörténeti gyűjtemény Fotótárát – számolt be róla az intézmény.

Idén ősszel Kalmár Zsigmond rostagyáros dédunokája, Kalmár László ajándékozott a múzeumnak 11 darab fotót, melyeken az ősei, a rostagyár munkásai és termékei láthatóak.

Kalmár Zsigmond fiával és munkatársaival 1904 körül a Serházban működő gyár udvarán. Balról jobbra: Kalmár István, Kalmár Zsigmond, Zöldi, Borza Károly, Kalmár Zsigmond társa, Minik Károly asztalos, Nagy Imre Mihály asztalos inas, Kéri János asztalos. Fotó: Tornyai János Múzeum

Kalmár Zsigmond 1860-ban született Hegyközújlakon. Békéscsabán tanulta ki az asztalos mesterséget, majd dolgozott Budapesten, Kolozsvárott és Brassóban. 15 hónapig Bosznia-Hercegovinában volt katona, leszerelése után Nagyváradon helyezkedett el, ahol 1890-ben szabadalmaztatta a róla elnevezett gabonarostát. 1889-ben Túrkevén nyitotta meg önálló műhelyét, majd 1899-ben Hódmezővásárhelyre költözött családjával.

1904-ig a Petőfi utcai házában volt a műhelye, 1904 és 1936 között a Serházban üzemelt a gyár, majd 1936-tól a Jókai utcában.

Borza Károly 1904-től lett a gyár társtulajdonosa, onnantól Kalmár és Társa Különleges Terménytisztító Gépgyár és Vasöntöde volt a gyár hivatalos neve.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!