Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ma van a Véradók Napja

A Véradók Napja alkalmából idén összesen 69-en vehettek át elismerést a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat által az emléknapra szervezett központi díjátadón, a Gerbeaud Kávéházban. A központi rendezvény mellett, országosan idén is több mint 10.000 véradót díjaztunk, az egyes megyei és regionális rendezvényeinken.

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja, ugyanis 1954-ben ezen a napon adományoztak először kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Szervezetünk az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben november 27-én, szerdán tartotta a véradók tiszteletére szervezett véradók napi központi ünnepségét a fővárosban. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesültek elismerésben. Idén összesen 69-en. A két, véradásért felelős szervezet közösen terjesztette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé azt a 20 véradót és három őssejt donort, akik Pro Vita díját vehettek Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkártól.

Idén a „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést 17-en érdemelték ki, az elmúlt évben végzett kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért, 19 munkahely képviselői pedig a Véradóbarát Munkahely kitüntetésben részesültek. Utóbbi díjra azok a cégek és szervezetek jogosultak, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak, és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás e formájában.  2019-ben 3 olyan vérellátásban dolgozó egészségügyi szakember részesült elismerésben, akik munkájukkal kiemelten segítették a véradásszervezést. Ezen kívül további 5 támogatói oklevelet is kiosztottak azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik hozzájárultak a véradás ügyének népszerűsítéséhez.

A rendezvényen az Országos Vérellátó Szolgálatatot, Dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettese képviselte, valamint jelen volt Dr. Aneta Trgachevska a Nemzetközi Vöröskereszt Európai Regionális Irodájának egészségügyi és idős-ügyi programjaiért felelős főmunkatársa, és Eberhard Lueder, a  Vöröskereszt Európai Uniós  Irodájának szociális inklúzióért  felelős vezetője is. A díjak átadása között a Magyar Állami Operaház művészei adtak elő: Cserhalmi Ferenc, Cserhalminé Lénárd Katalin, Fahidi Patricia és Szirtes Katalin műsorát hallhattuk.

voroskereszt.hu

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!