Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kevesebbet cigiznek, töményt isznak, és dizájner drogok is kapósak a magyar fiataloknál

Hetedszer jelent meg az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) néven futó kutatás jelentése, ami négyévente méri fel a fiatalok egészségkárosító szokásait.

A felmérésben magyar részről az MTA-BCE Társadalomepidemiológiai Kutatócsoportja vett részt.

Az ESPAD-adatfelvételek célcsoportja az adatfelvétel évében 16. évüket betöltő, iskolában tanuló fiatalok. A reprezentatív felmérésben 5766 kilencedik és tizedik évfolyamos diákot kérdeztek önbevallásos módszerrel.

Az egészségkárosító szerek közül a cigaretta beszerzését mondták a legkönnyebbnek a fiatalok, annak ellenére könnyű 70 százalékuk szerint hozzájutni, hogy a dohányboltokba 18 évesnél fiatalabbak nem mehetnek be. Tízből hatan rá is gyújtottak már életükben, a lányok valamivel nagyobb arányban, mint a fiúk – számolt be a kutatás eredményeiről a 24.hu.

Az első cigarettát átlagosan 14 éves korukban szívják el a magyar fiatalok. A rendszeresen cigarettázóknál kiegyenlítődik a nemi különbség: minden negyedik fiú és minden negyedik lány cigizik.

Minden harmadik fiatal próbálta már a vízipipát, de a rendszeres használata nem túl elterjedt. Az e-cigik viszont betörtek a magyar iskolákba is: a fiúk 60, a lányok 50 százaléka kipróbálta már. A rendszeres használók aránya viszont alacsony: 5,5 százalék.

A felmérés szerint a vidéki diákok körében elterjedtebb a dohányzás.

Abból is látszik, hogy sokat isznak a magyar fiatalok, hogy a kérdőív kitöltését megelőző egy hónapban csak a dán tinik rúgtak be náluk nagyobb arányban. Százból 21 magyar fiatal vallotta be, hogy lerészegedett, amivel holtversenyben az osztrákokkal a második helyre érkeztek be. A nagyobb gyakoriságú alkoholizálás a fiúknál és lányoknál egyaránt töményitalozást jelent.

Magyarországon minden negyedik fiatal mondta azt, hogy könnyen juthat marihuánához, míg az osztrákoknál, németeknél ez az arány 40 százalék felett van, és még nem is ők vezetnek ebben.

Amfetaminokhoz (18 százalék) és kokainhoz (14 százalék) viszont meglepően könnyen juthatnak a magyar tinédzserek, mindkettőben az európai élmezőnyben vannak. A felmérés szerint arányaiban egész Európában a magyar fiatalok fogyasztják a leginkább a dizájnerdrogokat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!