Orvosi Kamara: a kormány biztosítson forrást a fogorvosi alapellátáshoz is

74

Nem elfogadható, hogy a kormányhatározat az alapellátásban dolgozó fogorvosok és szakdolgozók 2021. évi jövedelem növekedéséhez semmilyen  forrást nem biztosít. A Magyar Orvosi Kamara minden megszólalásában, javaslatában  az alapellátásban dolgozók teljes körére, így a fogorvosokat is külön nevesítve kérte a béremelés fedezetét – közölte a szervezet.

Mint írják: pozitívumként értékelik, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók béremelése a Kamara jelzésének megfelelően az összes háziorvos számára biztosítja jövedelemnövekedés forrását, valamint a praxisközösségi rendszer bevezetésére, kiterjesztésére elegendő előkészítési, felkészülési  időt hagy.

Ugyanakkor a fogorvosi terület is az alapellátás része és legköltségigényesebb területe. Bármilyen negatív megkülönböztetés elfogadhatatlan, mert ez a mindenki számára hozzáférhető közellátás működőképességét veszélyezteti, így az orvosokat, betegeket a magánellátásba kényszeríti – véli a MOK.

Felhívják a figyelmet, a magyar gyermekek fogazata európai összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik. A fogászati alapellátás meggyengülésével pedig a szájüregi daganatok diagnosztizálása és kezelése terén az utóbbi években elért javuló tendencia is megfordulhat és a szájüreg fertőző gócai a teljes szervezet egészségét befolyásolják.

A Magyar Orvosi Kamara arra kéri a kormányt, hogy a szükséges forrás előirányzásával biztosítsa a magyar társadalom alapellátásának működését.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!