Ma dönt a kormány, kell-e további szigorítás

285

Ha Ausztria a mi laborunk, várhatóak további korlátozások, a sógoroknál ugyanis a teljes zárt követő ötödik nap után kezdett el visszaesni a napi regisztrált fertőzöttek száma.

Két héttel a szigorú hazai korlátozó intézkedések bevezetése után a koronavírus-járvány tovább terjed, legfeljebb a növekedés ütemét sikerült visszafogni – ebből kell szerdán mérleget vonnia az operatív törzsnek és a kormánynak, és ez alapján döntenek a további szigorítás, a lazítás, vagy az eddigi korlátozások fenntartása mellett. 

Több okból is Ausztria lehet a minta Magyarország számára – erről Orbán Viktor is beszélt korábban, a mi laborunkként emlegetve a szomszédos államot. A lakosságszám mellett fontos összehasonlítási alapot jelent, hogy a fertőzöttekre vonatkozó osztrák járványgörbe nagyjából nyolc napos csúszással a magyar adatokban is visszaköszön.

Ausztriában végül csak a november 14-én bejelentett teljes zár hozott érdemi javulást. Náluk

  • a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét,
  • az összes iskola digitális oktatásra tért át,
  • csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva
  • nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok

Kedden Kövér László azt mondta, a jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs tervbe véve további szigorítás az ünnepekig, inkább a már meghozott korlátozó intézkedések pontos betartását célozzák a magyar kormányzat intézkedései.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!