Kiderült, hogy máris tartogat meglepetéseket a pedagógusok koronavírus-szűrése

535

Egy iskolát már be kellett zárni a pedagógusok hétfőn indult országos koronavírus-szűrését követően, erről írt a Népszava.

Az információik szerint a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola mintegy ötven fős tantestületéből hétfőn tíz pedagógusnak lett pozitív a tesztje, és ezáltal az oktatást már helyettesekkel sem tudják biztosítani. Az újság megkeresésére a Debreceni Tankerületi Központ nem cáfolta a hírt.

Nem pusztán a fertőzöttek száma jelenthet problémát. Az egyik dél-dunántúli falu körzetes iskolájában a szűrésen átesett 23 tanárból egynél mutatta ki a teszt a fertőzést, őt azonnal hazaküldték, arról viszont még nem született döntés, mi legyen azokkal az osztályokkal, ahol még kedden is órát tartott.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint gond az is, hogy nincs semmilyen iránymutatás, protokoll arról, mi a teendő a pozitív tesztet produkáló pedagógusok közvetlen kontaktjaival. A korábbi gyakorlat szerint őket is karanténba kellene helyezni, ám ha ezt most meglépnék, sokkal több iskolát kellene bezárni. A Népszavának elmondta, hogy azt szeretnék, ha a pedagógusokon kívül az iskolák minden dolgozóját, így az adminisztratív és a technikai személyzetet is tesztelnék. Hozzátette, néhány iskolában az igazgató ezt saját hatáskörben elintézte. Az egyik iskolában így kiderült, hogy noha a tesztet vállaló tanárok még nem kapták el a vírust, de az egyik takarító néni fertőzött.

Gosztonyi azt is elmondta, a pedagógusok nem minden esetben kaptak megfelelő tájékoztatást a szűréssel kapcsolatban, többen ezért is döntöttek úgy, hogy nem vállalják a tesztet. A PSZ ugyanakkor mindenkit arra biztat, éljenek a lehetőséggel.

Forrás: Népszava

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!