Szijjártó bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét Grezsa kitiltása miatt

298

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, miután Grezsa István miniszteri biztost nem engedték be Ukrajnába.A kitiltása nem a barátkozás, nem a barátság, nem a közös sikerek keresésének szándékára utal – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter videónyilatkozatában elmondta: a történteket kikérték maguknak és a nagykövetnek átadták tiltakozásukat.

Elmondása szerint „derült égből villámcsapásként” érte őket a hír, hogy a miniszteri biztost nem csak nem engedték be Ukrajnába, hanem arról tájékoztatták, hogy mint a magyar kormány egyik magas rangú tisztségviselőjét három évre kitiltották Ukrajna területéről.

A miniszter felidézte, két és fél héttel ezelőtt telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és abban maradtak, hogy maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket és a pozitív ügyekre, a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak.

Szijjártó úgy véli, a feszültségek akkor kezdődtek, amikor az előző ukrán elnök hivatali ideje alatt elvették a kárpátaljai magyaroktól az anyanyelven való tanulás és boldogulás jogát és lehetőségét.

A magyar kormány abban bízott, hogy az új ukrán elnök hivatali ideje alatt ezeket az elvett jogokat visszakapják a magyarok. Bár, ez mostanáig nem történt meg, a magyar kormány mégis folyamatosan nyitottságot mutatott és mutat az együttműködésre.

Felidézte azt is, hogy ukrán kollégája azt mondta:

Kárpátalját egy közös sikertörténetté kell tenni”.

Szijjártó Péter ennek kapcsán megjegyezte: ehhez a sikertörténethez azok a magyar fejlesztési programok vezetnek, amelyeket több tízmilliárd forint értékben hajtottak végre Kárpátalján. Jelesül óvodákat, iskolákat, kulturális intézményeket újítottak fel, kórházak működéséhez járultak hozzá, környezetvédelmi beruházásokat finanszíroztak. Ezek vezetnek a közös sikertörténethez, nem a kitiltások – vélekedett.

Mint azt megírtuk, nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!