3 hétig várt hiába a Covid-teszt eredményére a hódmezővásárhelyi óvónő

November 1-je körül érezte magán először a koronavírusos megbetegedés tüneteit Enyedi Ibolya, hódmezővásárhelyi óvónő, és november 4-én már el is végezték rajta a szükséges tesztet, ám az eredményre a mai napig, azaz majd három hétig várnia kell, eltűnt. Ez jelentős bevételkieséssel járt neki, ennek ellenére fontosnak tartja a tesztelést és az óvatosságot.

Enyedi Ibolya a Béketelepi Óvodában dolgozik. Munkahelyének és háziorvosának felelősségteljesen, november 2-án jelezte, hogy a megbetegedés tüneteit észleli magán. A háziorvos még azon a napon elrendelte a tesztelést. A mentősök egy privát számról hívták, és 4-én 15 óra körül meg is érkezett egy mentős. A mintavétel probléma nélkül megtörtént, viszont nem irattak alá vele semmit, így semmit nem tud utólag visszaellenőrizni a teszteléssel kapcsolatban, amely után ő is azt kérte, az eredményt a háziorvosának küldjék el, mesélte a Hódpressnek.

Csongrád-Csanád megyében, Szegeden több egyetemi és ezen kívül magánlabor is foglalkozik Covidos mintavétellel. Dr. Spiák Marianna háziorvos elmondta, hogy Ibolya mintái a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézetébe kerültek, ám az eredmények mind a mai napig nem érkeztek meg. Ez az orvosokra háruló óriási teher miatt néha előfordul. Azon kívül, hogy az Intézet honlapja is jelzi, hogy a vizsgálatok eredményeinek kiadása a megnövekedett mintaszám miatt több időt vesz igénybe, a leletátfordulási idő egy hét is lehet, Dr. Spiák Marianna hozzátette, hogy elég ha csak egy ember az Intézetben szintén elkapja a fertőzést, kiesik a munkavégzésből, és már előfordulhatnak az Ibolyáéhoz hasonló esetek. Lényegileg az országban bárhol.

Enyedi Ibolya is egész beszélgetésünk alatt hangsúlyozta, hogy nagyon korrekt emberekhez volt szerencséje végig, mind a mentős, mind a kormányhivatali tisztviselő, mind a háziorvos személyében. A kellemetlenség azzal van, hogy mivel nem tudják, hogy eredménye pozitív vagy negatív lett-e, így ki kellett várnia karantén maximális időtartamát. Ezen felül, mivel a táppénzes papírjára a háziorvos nem tudja ráírni, hogy igazoltan fertőzött, ezért mint óvónő nem jogosult 100%-os táppénzre. Ezek jelentős bevételkiesést okoztak neki, amit nem térít meg senki. Véleménye szerint egész nyáron lett volna idő arra, hogy olyan eljárásrendet dolgozzanak ki országosan, ahol nem fordulhat elő, hogy valakinek elvész a tesztje. Meglátása szerint ez a rendszer Magyarországon bizony jelentős javításokra szorulna, és ezzel a véleményével nincs egyedül.

Ennek ellenére mind a ketten hangsúlyozták, indokolt volt ebben az esetben a házi karantén. Ráadásul Ibolya találkozott is Covidos emberrel, hiszen november 2-án férjének az ausztriai munkahelyén elvégzett két gyorstesztje is pozitív lett, így ő is karanténba került. Ibolya tünetei is lehetséges, hogy ennek tudhatóak be.
Dr. Spiák Marianna hangsúlyozta, hogy ő maga is sok olyan emberrel beszélt mostanában, akiknél enyhébb tünetek után is kiderült, hogy fertőzöttek. Így ismét hangsúlyozta, bár nagyon sajnálatos, hogy Ilona eredményei nem érkeztek meg, azonban fontos, hogy mindenki olyan körültekintően járjon el, ha tüneteket észlel magán, mint ő.

Megkerestük a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályát, valamint az Országos Mentőszolgálatot is, azonban kérdéseinkre tőlük nem kaptunk választ. Amint válaszolnak, természetesen azt is közöljük.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!