Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

„Ínycsiklandozó” könyv készült Hódmezővásárhely híres egykori és kortárs művészeinek kedvenc ételeiről

Mintegy 100 vásárhelyi vagy helyi kötődésű művész kedvenc étele kerül terítékre abban a kötetben, amely Benkő László legújabb kutató munkáját dicséri.

A Falatok, morzsák, kortyok címet viselő könyv Tornyai Jánostól Antal Imrén át egészen a kortársakig dolgozza fel a művészet és a gasztronómia kapcsolatát, számtalan recepttel, gyermekkori történettel, valamint képzőművészeti és irodalmi alkotásokkal. A tervek szerint a lokálpatrióta olvasó még karácsony előtt a kezébe veheti az igényes, gazdagon illusztrált válogatást.

Benkő László évek óta elkötelezett a helyi ételek-italok dokumentálásában, megőrzésében és továbbadásában. Először megírta a Nagy Vásárhelyi Szakácskönyvet, majd folytatásaként az az itt fellelhető pálinkákat és borokat gyűjtötte össze, most pedig arra vállalkozott, hogy az itteni művészek és a gasztronómia kapcsolatát veszi górcső alá. Elmondta, egy kicsit tudományosra sikeredett, hogy irodalmi és művészeti kalandozás Vásárhely gasztronómia történetébe. Személyről személyre indult el, mintegy 150 évvel ezelőtt kezdődő történetekkel.

Az olvasók Tornyai Jánostól Antal Imrén át egészen a kortársakig, a művészet jeles helyi képviselőinek gasztronómiai szokásaiba kaphatnak bepillantást. Kiderül, kinek mi a kedvenc étele, itala, gyermekkorából milyen ízélményeket hozott magával, későbbi utazásai pedig hogyan befolyásolták kulinális tapasztalatait. Van, aki annyira szereti a hasát, hogy szívesen látja barátait is vendégül terített asztalánál.

Ennek a könyvnek az egyik váratlan tanulsága, árulta el a szerző, hogy a vásárhelyi művészek közül négyen is a cukrászat felé kacsingattak gyerekkorukban. Ez az irány megfigyelhető volt Hézső Ferenc és Erdős Péter festőművészek esetében, ahogyan Návay Sándor szobrászművész és Erdélyi Tibor festőművésznél is.

A könyvben jól megférnek egymás mellett a receptek, a történetek és a művészeti alkotások is. A tervek szerint a kötet még az ünnepek előtt megjelenik, és a hagyományos író-olvasó találkozó helyett a szerző, ha erre lesz igény, házhoz viszi a titkokkal teli olvasnivalót.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!