Márki-Zay Péter: olyan rendszert akarunk teremteni, ahol leváltható a hatalom

266

Erről szokásos vasárnap esti Facebook élő videójában beszélt a polgármester. Véleménye szerint két út áll előttünk, vagy az összefogás, félretéve személyes szimpátiánkat és sérelmeinket, vagy marad Orbán Viktor.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a polgármester közlése szerint vannak olyan csalódott ellenzéki támogatók, akiket nem vettek fel dolgozni, áthelyeztek, vagy leváltottak. Márki-Zay Péter úgy értékelte: egy kinevezés és felmentés szakmai és nem politikai alapon történik, legyen szó akár fizetett, akár önkéntes feladatról, ez egy munkahely.

A témát a polgármester újra elővette szokásos vasárnapi élő Facebook videójában. Szerintem most félre kell tenni a személyes szimpátia kérdését, mert két alternatíva előtt áll az ország: az egyik az ellenzéki összefogás, még akkor is, hogyha nem értenek a pártok mindenben egyet. Vannak olyan ellenzéki szereplők, mondta, akiket ő személyesen inkább nem szeret, de a nagy többséget szerencsére igen. De hiba lenne arra hivatkozni, hogy mivel vannak ilyen nem szimpatikus emberek az ellenzékben, ezért nem akar velük összefogni, mert akkor csupán a másik alternatíva válik valóra, mégpedig hogy marad Orbán Viktor.

Egy demokráciában lehet rossz döntéseket hozni, ne adj Isten, valaki lehet bunkó is, mondta. Ám ha így van, ezeknek mind lehet következménye, mégpedig az, hogy ezeket az embereket egy demokráciában le lehet váltani.

Magyarországnak egy olyan országnak kell lennie, ahol a vezetők legálisan és demokratikusan leválthatóak, és ez a cél most mindent felülír. Ebből az is következik, hogy előfordulhatnak bárhol emberi konfliktusok, ahol a főnököknek kell dönteni, hívják azt polgármesternek, jegyzőnek vagy igazgatónak. A polgármester tudja, hogy ez okozhat személyes feszültségeket.

A jelenlegi rendszerben Orbán Viktort azonban nem illetve nagyon nehezen lehet demokratikus eszközökkel eltávolítani a hatalomból. Embereit bebetonozta a gazdasági életben és a különböző, állami irányítású intézményekben. Ezen kívül a választási törvényt is a maga szája íze szerint írta át. Véleménye szerint Orbán leváltását követően lehet Magyarország boldog jogállam.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!