A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem professzora szerint legalább 16 ember halálát okozhatta az őszi Fradi-Újpest meccs (VIDEÓVAL)

299

A Mentorháló program keretében, még november 11-én, természetesen online tartott erről előadást Dr. Hegyi Péter, aki a Koronavírus Elleni Transzlációs Lakosságtámogató Akció- és Kutatócsoportjának (KETLAK) vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézet intézetvezető egyetemi tanára, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora. Tovább, ha már éppen egy labdarúgó mérkőzés káros hatásait járta körbe, korábbi FIFA és UEFA játékvezető.

Előadásában kiemelte, a tömegrendezvények biztosan nem tesznek jót a járvány visszaszorításának. Ezt például az október 24-i Ferencváros Újpest mérkőzéssel illusztrálta, amely visszafogott becslések szerint is 16 ember halálát okozhatta azért, mert engedték a teltházas, 16.000 néző jelenlétét.

Részlet Dr. Hegyi Péter 2020. november 11-én megtartott járványügyi előadásából.
Részlet Dr. Hegyi Péter előadásából

Dr. Hegyi Péter egyébként elmondta, már most (tehát november 11-én) sem tudja megfelően ellátni a betegeket a magyar egészségügy, mert nincs elég képzett ember ennyi súlyos beteghez.

A professzor elmondta, ahol a tömeg feláll, énekel, kiabál, ott jobban terjed a vírus. Hozzátette, az első hullámban is egyértelműen beazonosítható volt, hogy a Bajnokok Ligája találkozók helyszíni nézői jelentősen hozzájárultak a járvány terjedéséhez.

Dr. Hegyi Péter tehát éppen azon a napon jelezte, hogy már korábban is zárt kapuk előtt kellett volna a meccseket játszani, amikortól azok a veszélyhelyzet és a rendkívüli intázkedések hatására végre ismét zártkapusak lettek.

A Mentorháló előadása itt tekinthető meg (a labdarúgásról szóló rész 18.03-tól kezdődik, az FTC-UTE meccsről 19.05-től):

Amellett, hogy Dr. Hegyi Péter szakmai élete maximálisan tiszteletreméltó, őt nem lehet azzal vádolni, hogy rendszeresen a kormány ellenében szólalna meg. Ez még egy érv, amiért érdemes fenti szavait és előadását komolyan venni. Ő a kezdeményezője a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány keretében a jövőben megvalósuló Szegedi Tudós Akadémia Programnak, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma Támogatásával valósul meg.

Forrás: Szabad Európa Rádió

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!