Vásárhelyen is munkát adó, milliárdos bevételű céget ad ingyen az egyházmegyének a kormány

1 056

Ingyen a Szeged-Csanádi Egyházmegyének adja a Vásárhelyen is sokakat foglalkoztató Szegedi SZEFO Zrt-t a kormány. Az állami tulajdonú társaság megyeszerte 944 főnek ad munkát, tavaly egymilliárd forintos bevétele volt.

Sajátos privatizációt hajt végre a kormányzat: a főként textiliparban tevékeny Szegedi SZEFO Zrt-t ingyenesen a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonába adja. Az állami tulajdonban lévő társaság Csongrád-Csanád megye egyik legnagyobb munkaadója: a november eleji adatok szerint 944 főt foglalkoztat a megyeszékhely mellett fióktelepein, így például Hódmezővásárhelyen, Székkutason, Mártélyon, Makón és Szentesen.

A tavalyi beszámoló szerint 2019-ben egymilliárdos bevételt ért el a vállalat, 605 millió forint exportból származott, adózott eredménye 15 millió forint volt. Eddig a tulajdonosi jogokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolta.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a tulajdonosváltást a fogyatékos személyek ellátását biztosító, az egyházmegye által végzett feladatok indokolják. A társaságot 15 éven belül csak akkor adhatja el a katolikus szervezet, ha ehhez előzetesen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is hozzájárul.

Honlapjukon nincs nyoma, hogy eddig folytatott-e nyereségorientált gazdasági tevékenységet a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Eddig a hitélet mellett a gyermek- és ifjúságvédelem, a köz- és a felsőoktatás, a karitász, a szociális ellátás, közgyűjtemények gondozása, valamint a labdarúgó utánpótlásképzés volt a középpontban a szervezetnél.  

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!