A kormányzati elvonások miatt új adót vezettek be Vásárhelyen

1 159

A földadóból 80 millió forint bevétele lehet a városnak. Felmerült még több adónem, de ezeket elvetették. A kormány több mint 100 millió forintot vont el Hódmezővásárhelytől, valamint a korábbi évek adósságait tovább kell törleszteni, ezért van szükség a földadó bevezetésére.

A veszélyhelyzet idején nem tartható közgyűlés, így Márki-Zay Péter polgármester véleményező gyűlésen, a képviselők véleményének figyelembe vételével döntött.

Elhangzott: az idei gazdasági visszaesés következtében akár 200 millió forinttal is csökkenhetnek az önkormányzat adóbevételei. A pénzügyi helyzetet tovább nehezíti, hogy a jövő évben megközelítőleg 800 millió Ft adósságvisszafizetés terheli az önkormányzat költségvetését. Emellett idén a kormány 124 millió forintnyi gépjárműadót vont el a várostól, 16 millió reklámadót, ezek a tételek jövőre sem lesznek a város költségvetésében, emellett számolni kell a védekezés költségeivel, a gazdasági válság miatt várható iparűzési adó csökkenésével, vagy a tervekkel, amelyek arra irányulnak, hogy az iparűzési adót teljesen elvonják.

Felmerült Makó példájára a kommunális adó kivetése, ami háztartásonként 11 ezer forint körüli összeg. Ám ez nem lenne méltányos, hiszen jövedelemtől függetlenül azonos összeget kellene befizetnie a lakosoknak. Felmerült a lakosság számára mostanra eltörölt ingatlanadók visszavezetése – ám ha figyelembe vesszük, hogy éveken át Vásárhelyen fizetették a legnagyobb ingatlanadók egyikét az országban, ettől is eltekintettek, illetve a vállalkozások számára 30%-al csökkentett ingatlanadót sem szeretnék megemelni, mert így már nem lenne a térségben a vállalkozások számára kiemelkedően kedvező feltételű Hódmezővásárhely. Szóba került az ebadó, viszont ez messze nem pótolná a kiesett összegeket.

Csütörtökön végül csak a földadóról szavaztak. Ez 80-90 millió forintot jelentene a városnak, de ha mentességet kapnak a 2 hektár alatti földek tulajdonosai, akkor a becsült összeg csupán 70-80 millió forint.

1 tartózkodás, 2 nem és 9 igen szavazattal fogadták el a javaslatot. A földadót azok kell befizessék, akik haszonbérbe adják a 2 hektár fölötti földjeiket.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!