Nem volt fake news a rendkívüli intézkedések meghozataláról szóló hír – legfeljebb a Közlöny szövegezésén kell változtatni

292

- Hirdetés -

A Hódpressen és más országos orgánumon is vezető hírként jelent meg, miszerint a kormány meghosszabbította a veszélyhelyzettel összefüggően hozott rendelkezéseket, így a bevezetett szigorítások egészen február 8-ig érvényben maradnak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ erre kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az Index és a HVG alaptalanul rémhírt terjesztett és szándékosan hazugságot állított. A Hódpress szerint a két orgánum részéről ez nem történt meg, ők helyesen értelmezték a tegnap megjelent Magyar Közlönyt. Ettől a jogszabály elképzelhető, hogy nem a kormány szándéka szerint lett megszövegezve, de ez már nem a sajtó hibája.

November 17-én, tehát tegnap jelent meg a Magyar Közlöny 250. számában az 505/2020. Korm. rendelet (a továbbiakban Kormányrendelet), a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról. Fontos a cím, mert az kifejezi, hogy a kormány szándéka nem a november 11-étől hatályos rendkívüli intézkedések hatályának, hanem a november 4-én hatályba lépett, a veszélyhelyzet kihirdetéséről, illetve a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek hatályának meghosszabbítása.

Magyar Közlöny

Azonban a Kormányrendelet címével ellentétes annak megfogalmazása, és ezért írta le, meglátásunk szerint tehát helyesen, a HVG és az Index azt, hogy a kormány a védelmi intézkedések második üteméről szóló intézkedések nagy részét, a gazdaságvédelmi intézkedéseket valamint az egészségügyi dolgozók és hallgatók ingyenes tömegközlekedési utazását (a továbbiakban intézkedések) is fenn kívánja tartani. Ugyanis meglátásunk szerint egyértelműen így fogalmaz a jogszabály, egész pontosan a Kormányrendelet 1.§ c); d) és e) pontja.

- Hirdetés -

Ezek szerint a fent leírt jogszabályhelyek, tehát az intézkedések hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. Az említett törvény pedig kihirdetését követő 90. napon veszti hatályát. A kihirdetésének napja pedig november 10-e, az ezt követő 90. nap 2021. február 8. Az intézkedéseket ugyanis november 10. előtt, a róluk szóló kormányrendeletek alapján csak 30 napig lehetett alkalmazni. Ezentúl tehát 2021. február 8-ig. Ezen intézkedések a következők:

  • Este 8 és reggel 5 között néhány kivételtől eltekintve tilos az utcán lenni. A kivételek: munkavégzés, kutyasétáltatás, profi sportoló meccse vagy edzése, életveszélyes helyzet.
  • A maszkviselés a 10.000 főnél nagyobb települések belterületén közterületen is kötelező ott, ahol ezt a polgármester előírja
  • A középiskolákban marad a digitális oktatás, ahogy fő szabály szerint az egyetemeken, főiskolákon is. A kollégiumok zárva, kivételes esetben lehet maradni. A tanárokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat hetente tesztelik.
  • Tilos minden rendezvény, gyűlés, tilos a közterületen, nyilvános helyeken csoportosulni, gyülekezni.
  • Tilos minden amatőr csapatsport, futni, gyalogolni, kerékpározni lehet.
  • A szórakozóhelyek, színházak, mozik zárva vannak, a meccsek zárt kapusak.
  • Családi vagy magánrendezvényen csak 10 ember lehet.
  • Az esküvő csak lakodalom nélkül tartható, szűk családi körben és a tanúkkal. A temetésen legfeljebb 50-en lehetnek.

Kivétel ezen intézkedések alól, amire utalt is cikkében a HVG és az Index is, az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem bizonyos veszélyhelyzeti szabályai, a Magyar Honvédség veszélyhelyzeti közreműködése valamint a védekezést elősegítő orvostechnikai eszköz vagy egyéni védőeszköz beszerzése. Ezeknek a hatálya tehát nem hosszabbodik meg 2021. február 8-ig, minden más intézkedésé igen.

A november 17-én elfogadott Kormányrendelet 2. § és 3. § c-e) pontjai még ennél is világosabbnak tűnnek: az ott leírtak szerint az intézkedések a hatályukat 2021. február 8-án veszítik el.

Lehetséges tehát, hogy a kormánynak jelen pillanatban nem áll még szándékában a veszélyhelyzet alatti intézkedéseken szigorítani, ezt a Kormányzati Tájékoztatási Központ által leírtak alapján akár tekinthetjük hivatalosnak is. Elképzelhető, hogy már ma vagy holnap kijön a kormány egy egyértelmű jogszabállyal, amely minden félreérthető kérdést tisztáz, nem tudhatjuk.
Az a kommunikáció viszont, a szándékos ferdítésekre utalás, és a fake news kiáltása, amit a hivatalos kormányzati intézmények használtak az Indexszel és a HVG-vel szemben megengedhetetlen, ráadásul nem is igaz. Az említett két sajtóorgánum ugyanis helyesen értelmezte a jogszabályokat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!