Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Jövőre megbeszélések indulnak a jogállamiságról Európában

Az Európai Unió a jövő év elejétől megbeszéléseket kezd a tagállamokkal a jogállamiság vizsgálatáról, illetve annak közös értelmezéséről – közölte Michael Roth, az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország uniós ügyekért felelős államminisztere az európai uniós ügyekért felelős miniszterek videókonferencia keretében tartott ülését követően.

Ahogy mondta, a megbeszélések célja, hogy megjelöljék azokat a területeket, amelyeken javulást kell elérni, valamint az, hogy eloszlassák a félreértéseket a jogállamiság fogalmát, továbbá helyzetének vizsgálatát illetően.

A jövő év elején kezdődő tárgyalásokon a tagállamok alfabetikus sorrendben vesznek rész, így elsőként Belgium, majd Bulgária, Csehország, Dánia, és Észtország következik – közölte. Ez biztosítja, hogy minden tagország számára azonos elbírálást biztosítsanak hátrányos megkülönböztetés nélkül. Célként Roth egy tárgyilagos jelentés kidolgozását jelölte meg.

Varga Judit igazságügyminiszter egyébként éppen a mai napon ismét kifejtette, hogy a jogállamiság egy ideológia. A magyar kormány nevében gyakran hangoztatja a jogállamiságot nem lehet definiálni, és hogy az csak politikai zsarolóeszköz.

Forrás: MTI

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!