Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Támogatják a tagállamok a jogállamisági mechanizmust – Orbán megvétózza a költségvetést

Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe. Ez a szavazás még nem ügydöntő volt, mert a végső szót a tagállamok miniszterei mondják ki, most csak tesztelték az álláspontokat – írta a 444.

A döntés értelmében elvonhatják az EU-s támogatást attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság értékelése szerint megsérti a jogállamiság alapelveit, és ebben a tagállamok minősített többsége is egyetért. 

Magyarország megvétózza az uniós büdzsét

Szavaztak a tagállamok a teljes költségvetésről és a benne foglalt gazdaságélénkítő csomagról is, amelyek 2028-ig határoznák meg az EU-s pénzügyeket. Lengyelország mellett Magyarország jelezte, hogy egyetlen kitétel miatt fenntartásaik vannak.

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit,

ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!