A vakcinafejlesztők szerint jövő télre állhat vissza az élet a normális kerékvágásba

70

A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.

A BioNtech és a Pfizer gyógyszergyártó csoport e hónap elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az eddigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot.

Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai-közéleti magazinműsorának nyilatkozva elmondta: az oltóanyag már akkor is drámai mértékben csökkentené a koronavírus-járvány terjedését, ha 50 százalékos lenne a hatékonysága.

Hozzátette: a próbák során nem jelentkeztek olyan mellékhatások, amelyek miatt szüneteltetni kellett volna az oltóanyag tesztelését. Azok a vizsgálati alanyok, akik egyáltalán valamilyen kellemetlen hatást tapasztaltak, legfeljebb enyhe vagy mérsékelt fájdalmat éreztek néhány napig az oltás beadásának helyén, illetve szintén enyhe vagy mérsékelt, rövid ideig tartó hőemelkedésük volt.

A BioNTech vezetője a vasárnapi BBC-műsorban elmondta, hogy a mostani tél még kemény lesz, az új vakcina ezen a télen még nem gyakorol jelentős hatást a fertőzési számokra. Ugyanakkor ha továbbra is minden jól megy, az idei év végén, a jövő év elején megkezdik az oltóanyag kiszállítását.

A cél az, hogy áprilisig több mint 300 millió adag vakcina kerüljön forgalomba. A jövő nyár beköszöntéig viszont már komoly hatás várható. Szerintük mindennél fontosabb, hogy a jövő őszi-téli időszak kezdetéig magas oltottsági arányt lehessen elérni.

Sahin professzor kijelentette: mindezek alapján jövő télre az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

Hozzátett: az sem okozhat komoly gondot, ha időről időre, például évenként esetleg meg kell ismételni az oltást, de az is lehet, hogy csak két- vagy ötévente kell újraoltani a lakosságot. Nem tart valószínűnek olyan mértékű mutációt, amely drámai mértékben módosítaná a Covid–19 betegséget okozó SARS–CoV-2 koronavírus szerkezetét.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!