Deszk megtelt, a szentesi kórházban 40, Makón 30 koronavírusos beteget kezelnek

3 470

A nyilvánosság továbbra is csak összesített országos adatokat kap arról, mennyi koronavírussal fertőzöttet kezelnek kórházakban. Lapunk a Magyar Orvosi Kamara Csongrád-Csanád megyei területi szervezetének elnökétől, Kanka Andortól kért és kapott részletesebb információkat péntek este.

– A megyei orvoskamara ismeretei alapján az egyre fokozódó járványhelyzet miatt jelenleg milyen szinten vannak leterhelve a megyei kórházai és a szegedi klinika?

– A megyei kamarának sajnos nincsenek pontos adatai a megyében jelenleg koronavírus fertőzés miatt ápolt betegek számáról, csak a tagjainktól kapott információk alapján tudunk körülbelüli számokat. A MOK már a tavaszi első hullámot megelőzően javasolta, hogy készüljön egy országos, online is elérhető rendszer, ahol a szabad ágyak aktuális száma folyamatosan követhető. Ilyen rendszer sajnos azóta sem készült. Emiatt a szabad ágyak és a kezelt betegek számát a kollégák sem tudják, ezért az is előfordul, hogy hosszas telefonálás után tudják meg, melyik intézmény tudja a kórházi kezelést igényló betegeket fogadni. Információnk szerint a megye minden kórházában kezelnek már fertőzött betegeket és számuk a megyében is gyorsan nő.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Deszken a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházában a férőhelyek légyegében már a múlt héten beteltek.

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban jelenleg a II-es kórházban és az I. Számú Belgyógyászati Klinika korábbi Tisza parti épületében kezelnek koronavírusos betegeket. A két helyen mintegy 550 beteg ellátására van lehetőség. Tudomásom szerint ezeken a helyeken még tudnak betegeket fogadni, de arra számítok, hogy a férőhelyek nemsokára itt is betelnek. Úgy tudom, a Klinikai Központ készül újabb COVID osztályok kialakítására az Új Klinika épületében is.

Szentesen a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István kórházban nagyjából 40 koronavírusos betegről van hír. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói tagintézményében a néhány napja megnyitott COVID osztályra rövid idő alatt több mint 30 beteget vettek fel. A hódmezővásárhelyi kórházban kezelt betegek számáról sajnos nincs információm.

– A MOK honlapján indult Realitás projekthez szolgáltattak-e már be adatokat, információkat a megyei ellátóhelyeken dolgozó orvosok? Mennyire partnerek ebben a kollégák?

– A MOK által indított realitás projekt keretében folyamatosan érkeznek információk. A kezdeményezés célja az, hogy a kollégák és nem utolsó sorban a lakosság is pontosabb információhoz jusson az egészségügyi intézményekben kialakult helyzetről. Ezekről már a MOK honlapján is találhatóak beszámolók.

A kollégáktól kapott információk alapján itt is szeretném kiemelni, hogy egy ágy nem lesz attól intenzív terápiás ágy, hogy a kórterem ajtajára kiírják, hogy “Intenzív osztály” és még akkor sem, ha egy lélegeztető gépet állítunk az ágy mellé. Az intenzív ellátáshoz számos egyéb műszerre és gépre van szükség.  Ezek közül leginkább a betegek folyamatos megfigyelését biztosító központi monitorrendszerek kiépítése nem történt még meg.  Az intenzív ellátást biztosító szakemberek száma már most is csak éppen, hogy elegendő. A betegek számának további emelkedésével rövid időn belül a szakemberekből lesz a legnagyobb hiány. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a COVID osztályokra átvezényelt fogorvosok vagy pszichiáterek szakszerűen tudnak majd kezelni intenzív ellátást igénylő betegeket és azt sem, hogy 10-12 ezer COVID-os beteg megfelelő ellátása biztosítható Magyarországon. Egy más területről vett példával érzékeltetve: csak annyira várható el, mint amennyire mondjuk egy matematika tanártól elvárható, hogy szakszerűen angolt tanítson, hiába van mind a kettőnek pedagógus diplomája.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!