Újabb kastély kerülhet Lázár János felügyelete alá

680

- Hirdetés -

A geszti Tisza-kastély után a szabadkígyósi Wenckheim-kastély is Lázár János felügyelete alá kerülhet, ha az Országgyűlésben megszavazzák a törvényjavaslatot, miszerint a szakképzési és kulturális célokra hasznosítaná a mezőhegyesi állami tangazdaság az ingatlant.

Lázár János korábban már belengette, 1,9 milliárdból képzési központot építenek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára. A társaság felügyeletével 2022-ig megbízott hódmezővásárhelyi honatya felel a geszti Tisza-kastély felújításai munkálatainak koordinálásáért, és ezúttal úgy tűnik, hamarosan egy másik patinás ingatlanért is.

- Hirdetés -

 A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra másfél milliárd forint uniós, és 1,7 milliárd forint nemzeti támogatást költhetnek el összesen, az Ybl Miklós tervezte patinás épületegyüttes és a park felújítása a félidőn már túl jár. A vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter javaslata szerint az állam ingyenesen átadná a tulajdonjogot – írta meg a hvg.hu. A tervezet szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási, szakképzési és kulturális céljainak megvalósítását támogatná az állam Békés megye egyik legimpozánsabb kastélyának átadásával.

A kastély 1875-ben épült, amelyhez franciakert és angolkert is tartozik. 2019-ben egy GINOP pályázattal elindult a felújítás, a kiskunhalasi Modinvest Kft. nyerte a kivitelezést, lassan elkészülnek a munkával.

A parlament elé kerülő javaslat szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási és kulturális területen hasznosíthatná az épületegyüttest. (A Ménesbirtok fenntartásában, Mezőhegyesen mezőgazdasági szakközépiskola működik.) A szabadkígyósi kastélyban 66 éven át folyt oktatás, szakiskola működött itt, a főúri ebédlőben akkoriban tornatermet rendeztek be. Az ingatlant ingóságaival együtt adják át a Ménesbirtoknak, és határozatlan ideig szóló elidegenítési tilalmat rendeltek el.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!