Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Petíció indult a nyilvános iskolai és óvodai járványügyi adatokért

Nem csak Hódmezővásárhelyen, máshol sem szolgáltatnak a hivatalok helyi járványügyi adatokat. Dr. Berényi Károly alpolgármester felhívta rá a figyelmet, hogy megalakult a Vírushelyzet Akciócsoport, akik petíciót nyújtanak be Pintér Sándornak az Operatív Törzs vezetőjének és Hajnal Gabriellának a Klebelsberg Központ elnökének. A petíciót mindenki aláírhatja a https://terjed.ahang.hu/campaigns/virushelyzet weboldalon.

Hódmezővásárhely alpolgármestere azért hívta fel a figyelmet az aláírásgyűjtésre, mert a helyi, a városra vonatkozó hiteles járványügyi adatokat továbbra sem tudják bemutatni, ,,még ha ehhez a tájékoztatáshoz minden vásárhelyi embernek joga is lenne.”

Felidézte, a járvány első hulláma idején elutasította a városvezetés kérését a Járási Járványügyi Hivatal és a város fekvőbeteg gyógyintézete. A második hullám kezdetekor ismét kérték az együttműködést az illetékes hivataloktól, a kórháztól, de továbbra sem álltak velünk szóba. Nem csak a városvezetést nem tájékoztatják, hanem ezáltal a teljes lakosságot sem. ,,Érthetetlen módon a város összes lakóját fosztják meg a tájékozódás lehetőségétől! A titkolózás azt a hamis képet is erősítheti a lakosokban, hogy itt nálunk nincs is Covid-probléma” – fogalmazott Berényi.

Emlékeztetett arra is, hogy a fentiek miatt önkéntes adatszolgáltatásra kérték fel az oktatási intézmények vezetőit és a háziorvosokat. (Az első összesítésről itt számoltunk be.) Az alpolgármester elárulta, orvoskollégái közül voltak, akik kezdettől fogva rendszeresen küldtek adatokat, voltak, akik egyszer-egyszer és voltak, akik soha, de a felhívására többen nem is reagáltak. Az adatgyűjtésről szólva még elmondta:

,,Mindenképpen tanulságos volt az adatgyűjtés. Azonban a tanulság rendkívül szomorú: az eredménytelenséghez nem csak a járványhelyzet nehézségei járultak hozzá városunkban, hanem a megosztottság, az értelmetlen politikai szembenállás ténye is ott munkált a meghiúsult önkéntes adatgyűjtés hátterében.”

Az online aláírásgyűjtést azért indították szülők és pedagógusok, mert szerintük ,,joguk van tudni, hogy az iskolában, az óvodában hány fertőzött gyermek van, mely osztályokat érinti a fertőzés, hány pedagógus beteg, milyen intézkedésekkel lehet számolni, történik-e kontaktkutatás, tesztelés.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!