Csak sportcélú fejlesztésekre 100 milliót igényelnének a vásárhelyi közösségek

398

Sportcélú infrastrukturális fejlesztésekre közel 100 millió forint támogatást igényeltek vásárhelyi egyesületek a CLLD programban – értesült lapunk. Kevés pályázat futott be továbbképzésre, hagyományőrzésre, korcsoportok találkozását célzó rendezvényekre és esélyegyenlőségi programokra.

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére és helyi közösségszervezésre nyújt pénzügyi forrásokat az a CLLD program, amelyhez 344 millió forint támogatást kapott az önkormányzatot, helyi civil szervezetek, intézményeket és vállalkozásokat tömörítő Vásárhelyi Helyi Közösség Helyi Akciócsoport.

Nyáron hét felhívást tettek közzé. Pályázni lehetett közösségi és kulturális élet környezetének javítására, olvasókörök, közösségi és sport célú helyszínek fejlesztésére, hagyományőrzéshez kapcsolódó, generációk találkozási pontjait és esélyegyenlőség megteremtését szolgáló programok megvalósítására.

A sportcélú infrastrukturális fejlesztés volt a legnépszerűbb, közel 100 millió forint támogatási igénnyel – tudtuk meg Nacsa Zsolttól. Arra vonatkozóan, hogy volt-e olyan felhívás, ahol a felhasználható keretösszeget nem tudták kimeríteni a benyújtott támogatási igények, a projektmenedzser hozzátette, sajnos több ilyen pályázat is volt. Jellemzően a továbbképzés, hagyományőrzés, korcsoportok találkozását célzó rendezvények és esélyegyenlőségi programok iránt mutatkozott gyér érdeklődés.

Nacsa Zsolt érdeklődésünkre kifejtette: összesen 344 millió forint kerül majd szétosztásra, beleértve a mintegy 135 milliós kulcsprojektet is, amit az önkormányzat pályázott meg. Elég sok pályázati anyag hiányos.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra várható bírálati döntés az egyes felhívásoknál, elmondta, a döntések előkészítése folyamatosan zajlik, várhatóan december közepére ér véget az első szakasz elbírálása.Ez tolódhat, amennyiben a helyi bíráló bizottság a benyújtott anyagok kapcsán tisztázásra visszaküld egyes pályázatokat. Egyelőre nincs pozitívan elbírált pályázat, de a folyósítás a Pénzügyminisztériumból érkező támogatási okirat kiállítása után lehetséges csak, akkor is kizárólag egy 25 százalékos előleg keret mértékéig a pályázat utófinanszírozási mivoltából adódóan.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!