Több mint egy tucat vásárhelyi iskolai dolgozó fertőződött meg koronavírussal

1 924

Jelenleg 33 dolgozó koronavírus-fertőzött a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményeknél – értesült lapunk.

Csongrád-Csanád megyében is egyre drámaibb helyzeteket eredményez a járvány terjedése. Koronavírusos megbetegedések miatt hétfőtől zárva tart a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola, ahol november 8-ig tantermen kívüli oktatást rendelt el az Operatív Törzs. A Népszava értesülései szerint intézmény egyik pedagógusa a hétvégén elhunyt, ám hivatalosan sem az iskola, sem pedig a fenntartó nem erősítette meg, hogy a halálának köze lenne a koronavírushoz.

Napról napra nő az otthon maradó pedagógusok száma, akik betegség, karantén vagy éppen hozzátartozó gondozása miatt nem tudnak menni dolgozni. Ennek következtében egyre több helyettesítésre van szükség az iskolákban, a tanítási nap végén órák maradnak el. A minőségi oktatás mindinkább megkérdőjeleződik – erre enged következtetni annak a vásárhelyi tanárnőnek a kezdeményezése is, aki a veszélyeztetett tanulók és pedagógusok védelmében indított online petíciót.

Az aláírásgyűjtő felhívásban megfogalmazott javaslatok kapcsán megkerestük a helyi tankerületi központot. Arra is rákérdeztünk, van-e olyan központi protokoll, hogy az egyes intézményekben a pedagógusok hány százalékának hiányzása esetén kell elrendelni a digitális oktatást?

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ részéről dr. Szarvas Áron azt válaszolta lapunknak, a tantermen kívüli digitális munkarendet az Operatív Törzs, míg a rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelheti el. Levelében részletezte, a tankerületi központ által fenntartott minden köznevelési intézményben biztosítottak a koronavírus járvány elleni védekezéshez szükséges feltételek. Minden köznevelési intézményt folyamatosan ellátnak kéz- és felületfertőtlenítő szerekkel. Az intézményekben folyamatos és rendszeres a fertőtlenítő takarítás. A testhőmérséklet mérése érintés nélküli hőmérőkkel történik, az iskolai bejáratoknál automata kézfertőtlenítő állomásokat helyeztek ki.

Érdeklődésünkre a tankerület munkatársa arról is beszámolt, hogy a fenntartásukban lévő intézményeket érintően jelenleg 33 dolgozó (pedagógus és egyéb munkatárs), Hódmezővásárhely vonatkozásában 13 fő dolgozó esetében van tudomásuk igazolt COVID-19 fertőzésről.

Hozzátette, koronavírus fertőzéssel igazolt eset esetén a tankerületi központ és az intézmény egyeztet az illetékes kormányhivatal népegészségügyi osztályával a szükséges intézkedésekről.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!