Ezt tudni eddig a bécsi terrortámadásról

160

Összehangolt terrorakciónak tűnik az a támadás, amelyet fegyveresek követtek el Bécs belvárosában hétfő este. A támadók legalább hat helyszínen lövöldöztek, az osztrák sajtó szerint gyakorlatilag mindenkire. Az elkövetők sorozatlövő fegyvert használtak.

Az osztrák belügyminiszter szerint a támadók egyike, akit a hatóságok lelőttek, az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. A terrortámadásnak már négy civil áldozata van a kedd reggeli hírek szerint.

A rendőrség kedd hajnali tájékoztatóján elhangzott: a támadásnak három civil áldozata van, ők mind járókelők voltak. Később egy másik sérült is elhunyt, ezzel négyre nőtt a halálos áldozatok száma. Rajtuk kívül 15-en sérültek meg, többen súlyosan.

A sebesültek közt van a bécsi rendőrség egy tagja is. A sérültek száma azért ilyen magas, mert a támadás estéjén sokan voltak bárokban, éttermekben, mivel keddtől Ausztriában is szigorító intézkedések lépnek életbe a koronavírus-járvány miatt. Bécsben hétfő este kimondottan jó idő volt, többen a teraszokon fogyasztották rendelésüket.

A Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivőjének kedd délelőtti tájékoztatása szerint a támadás sebesültjeit kórházakban ápolják. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel. Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket szereztek. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak, mondta az illetékes. A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

A rendőrség ismét arra kérte a lakosságot, hogy maradjon otthon, a gyerekeknek nem kell iskolába menniük. A közintézmények védelmét megerősítették. Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek. A belváros ismét elérhető a közösségi közlekedési eszközökkel.

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van. A hatóságok tudomása szerint ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!