A tavaszi 4-5 fertőzötthöz képest ősszel már 143-an bizonyítottan koronavírusosak

325

Miután nem kap Hódmezővásárhely vezetése a hatóságoktól adatokat, Dr. Berényi Károly alpolgármester, háziorvos önkéntes adatszolgáltatást kért a város oktatási intézményeitől, egészségügyi alapellátást végző háziorvosoktól. A működtetők 70%-a válaszolt is, az eredmények szerint a 40 – 44. hét között 143 személy esetében igazolódott Covid19 fertőzöttség 260 PCR koronavírus teszt elvégzését követően.

Az alpolgármester összesen 62 működtetőt keresett meg. A Németh László Általános Iskola és Gimnázium igazgatója azzal hárította el a kérést, hogy nem akarja terhelni a munkatársait egy újabb feladattal. Azt ajánlotta, hogy forduljon a Tankerülethez. A Tankerületi Központhoz tartozó 4 általános iskola közül 2 adatait is megkapták a város jegyzőjével közösen. De pl. a Klauzál Gábor Általános Iskolából és a már jelzett Németh László Általános Iskolától nem érkeznek adatok.

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó 3 szakiskola és a Cseresnyés Kollégium minden gond nélkül továbbította azt a jelentését, amit a Szakképző Centrum központjába is elküld hetente, ugyanis pont ezeket az adatokat kéri a fenntartójuk is tőlük.

Sajnos valamilyen oknál fogva a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakiskola nem küld adatot.

A Bethlen Gábor Református Gimnáziumból kapnak rendszeresen önkéntes jelentést.

Az egyházi általános iskolák közül a Szent Domonkos Rendi Nővérek által működtetett iskola és a református Aranyossy Ágoston Általános Iskola küldött adatokat, de sem a másik református, sem a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola nem reagált a kérésre.

Az óvodák mindegyike küldött adatokat.

A 32 háziorvos több mint a fele megértette a kérés jelentőségét és leterheltségük ellenére 19 praxisból érkeztek adatok.

Dr. Berényi Károly összegzése szerint negyedik hete kapja a járványhelyzettel kapcsolatos adatokat a 62 felkért intézmény helyett 42-ből, a működtetők közel 70%-ából. Az így megkapott eredmények, ha nem is alkalmasak statisztikai elemzésekre, de tendenciát mutatnak és tájékozódásként a hivatalos adatok hiányában felhasználhatók.

Egy hónap alatt a beérkezett adatok alapján Hódmezővásárhelyen 143 személy esetében igazolódott Covid19 fertőzöttség 260 PCR koronavírus teszt elvégzését követően. Korosztályos bontásban 7 korcsoportba sorolva a fertőzötteket a küldött adatok alapján a gyerekek (0-18 év) között volt a legkevesebb fertőzött a vizsgált időszakban: 8%. A legtöbb eset az aktív felnőttek között (30-64 év) volt: 53 %. A fiatal felnőttek a második helyen álltak az előfordulási gyakoriság tekintetében (19-29 év): 24%. Az idősebb korosztály csak kisebb arányban fertőződött meg (65 év felett): 15%.

Vásárhelyen a járvány tavaszi, első hullámában összesen 4-5 fertőzött polgártársunkról tudtunk… Ma pedig már lassan bárhol találkozhatunk olyanokkal, akik éppen kigyógyultak, esetleg tünetmentes hordozók, vagy a betegség lappangási szakaszában vannak.

– zárta gondolatait az alpolgármester. Hozzáfűzte: fokozottan figyeljünk a helyes maszkhasználatra, a távolságtartásra és a rendszeres kézfertőtlenítésre.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!