Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Egyházi kézbe kerülnek állami egyetemi szervezeti egységek – de nem a Szegedi Tudományegyetem egységei

Nagyobb megrökönyödést, értetlenséget és riadalmat okozott a Magyar Közlöny egy tegnapi Kormányhatározata, amely bizonyos szervezeti egységeket a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában található Gál Ferenc Egyetemnek adna át. Az Egyházmegye azt közölte, nem a Szegedi Tudományegyetem szervezeti egységeiről van szó.

A Szegedi Tudományegyetem átnevezésének szándékával egy időben jelent meg a Kormány 1696/2020. (X. 27.) Korm. határozata az egyházi felsőoktatási intézmények támogatásáról, amelyben az olvasható, hogy a kormány felhívja a miniszterelnök általános helyettesét, hogy – az innovációért és technológiáért felelős miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával – kezdeményezzen tárgyalásokat a Gál Ferenc Egyetem fenntartójával az állami felsőoktatási intézmény szervezeti egységeinek átvétele miatti kiegészítő támogatás biztosítása érdekében.

A kormányhatározattal kapcsolatban megkerestük a Gál Ferenc Egyetem fenntartóját, a Szeged-Csanádi Egyházmegyét. Kérdésünkre azt válaszolták, hogy a fenti kormányhatározat Gál Ferenc Egyetem által a Szent István Egyetemtől (SZIE) 2014-ben átvett Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar szarvasi telephelyű Pedagógia Intézet, a SZIE-től 2017-ben átvett Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar gyulai telephelyű Egészségtudományi Intézet, valamint a SZIE-től 2018-ban átvett Agrár- és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai telephelyű Gazdasági Campusra utal, tehát nem a Szegedi Tudományegyetem és nem bármely más egyetem szervezeti egységeiről, hanem a Szent István Egyetemtől már a múltban megtörtént átvételekről van szó.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!