A város támogatásából valósult meg a kirándulás

Idén az önkormányzat pályázat keretében támogatja a civileket. A Csúcsi Kertbarátok Egyesülete önkormányzati támogatással vett részt egy kiránduláson, amelynek beszámolóját eljuttatták hozzánk.

BESZÁMOLÓ A 2020. OKTÓBER 3-I FEJÉR MEGYEI KIRÁNDULÁSRÓL

Első megállónk Martonvásár volt, ahol a Brunszvik kastélyban megnéztük a Beethoven kiállítást. Beethoven a Brunszvik-lányok zongoratanára volt. Itt fejezte be az Apassionátát, amit Brunszvik Ferenc grófnak ajánlott. A neogótikus kastély mellett 70 hektáros angol kertben található az öreg tó, melynek partján hatalmas sétát tettünk. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző. A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.

Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

Kápolnásnyéken Vörösmarty Mihály emlékmúzeumát néztük meg. Ebben a házban töltötte gyermekkorát 1802 és 1811 között Vörösmarty Mihály, a magyar reformkor romantikus költészetének meghatározó alakja, a Szózat szerzője.  A költő egy másik kápolnásnyéki, ma már nem álló épületben született, de emlékeiben érzelmileg ez a háztöltötte be a szülőház szerepét. A házat Nádasdy Mihály gróf földbirtokos gazdatisztjének, idősebb Vörösmarty Mihálynak és családjának szánta szolgálati lakóhelyül, s az építkezés (1800-1801) felügyeletét is rábízta. A Vörösmarty-család kilenc gyermekkel népesítette be a házat. Amikor a Nádasdyak 1884-ben eladták a nyéki birtokot az udvarházzal együtt Ott Károly miniszteri tanácsosnak, már évtizedek óta nem éltek a költő szülei. Az új tulajdonos három szobával bővíttette az épületet, s parkosította környezetét. Később az épület öröklés révén Ott Károly unokahúgára, Kresz Gézánéra szállt, tőle pedig fiára, Kresz Géza hegedűművészre.  A következő örökös Kresz Mária néprajzkutató lett. Kresz Mária a házat a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta, azzal a feltétellel, hogy az épületben emlékmúzeumot rendezzenek be Vörösmarty Mihály tiszteletére.  A ház első Vörösmarty-kiállítását 1952-ben nyitották meg.

Agárdon Gárdonyi Géza emlékházát látogattuk meg. A tárlat bemutatja Gárdonyi Géza életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető.  Az épület hosszú gerincű, meszelt falú, régen nádfedelű, ma cseréptetős cselédház. A Nádasdyak eredetileg tanítóháznak szánták, ezért is épült vályog helyett téglából, de az író születésekor az uradalmi cselédség „arisztokráciája”, a mesteremberek – kőműves, gépész, kovács – lakták az épületet. Mindegyik család háromosztatú lakrész felett rendelkezett, a déli oldalon nyíló három ajtó egy-egy pitvarra szolgált, amelyet jobbról-balról egy-egy döngölt padlójú, búbos kemencés szoba zárt közre.  Az uradalmi gépész Ziegleréké volt a középső lakrész, a leendő író születésekor itt éltek szülei, apai nagyanyja és kétéves nővére. Az író halálát követően vörös márvány emléktábla került az épületre, az emlékházat pedig 1988-ban nyitották meg

E sok látnivaló után napunkat egy velencei tavi sétahajózással tettük emlékezetessé. A kirándulás nagyon jó hangulatban, kellemes időben történt.

Köszönjük szépen a Polgármesteri Hivatalnak a hozzájárulását a kirándulásunkhoz, hiszen ezzel lehetővé vált, hogy kisnyugdíjas tagjaink is el tudtak jönni velünk. Az ilyen együtt töltött időnek nagyon nagy jelentősége van az idős emberek számára, hiszen erősödik bennük a tudat, hogy milyen jó egy jól működő közösséghez tartozni

– írta Budai Edit, a Csúcsi Kertbarátok Egyesület elnöke.

                                                                                                                                         

                                                                                    

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!