Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Lehet, hogy hamarosan új nevet kap a Szegedi Tudományegyetem?

A 2020. október 26-i dátum fontos mérföldkő lehet a Szegedi Tudományegyetem életében, ugyanis ezen a napon dönthet a szenátus az egyetem nevének megváltozásáról, ami azonban többekben inkább félelmet kelt, mert meglátásuk szerint ez megnyitja az utat az egyetem szétdarabolása felé. A döntés érinti az egyetem hódmezővásárhelyi karát is. 

 Először a HVG írt arról, hogy egy október 26-i szenátusi tanácskozáson dönthetnek arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem a jövőben a Nobel díjas Szent-Györgyi Albert nevét viselje, Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged néven. Az egyetem rövidítése továbbra is SZTE lenne, az angol rövidítés pedig SZU (Szent-Györgyi University of Szeged). 

A névváltoztatás ötlete többeknek nem tetszik. Természetesen nem az egykori kiváló szegedi tudóssal, az egyetem korábbi rektorával van problémájuk, inkább egyrészt pótcselekvésnek gondolják a névváltoztatást, másrészt, ahogy arra a Veritas Virtus Libertas (VVL) nevű szegedi hallgatói blokk utal, a névváltoztatás esetlegesen lehetőséget biztosítana az egyetem átszervezésére. Igaz, ez utóbbi tervről konkrétumokat még nem lehet tudni. Az egyetlen árulkodó jel Fendler Judit kancellárnak egy, az Mfornak adott ez év júliusi interjúja, ahol a következőket mondta:

“Nálunk tizenkét kar van. Vegyünk le ötöt és a klinikai központot, ami a régió legnagyobb egészségügyi ellátója, és akkor piaci alapon fenntarthatóan tudom működtetni az intézményt. Nem fogok tanárokat, agrárszakembereket képezni és végképp nem tanítok zenészeket, amely karokat – ezek a külföldi diákokat sem vonzzák – jelen pillanatban keresztfinanszírozzuk, ahogyan a közfinanszírozott egészségügyi ellátást is.” Ennek ellenére fontos hangsúlyozni, konkrét tények egyelőre nem ismeretesek az egyetem esetleges átszervezésével kapcsolatban.

A VVL a szavazással kapcsolatban kérdéseket intézett az SZTE Hallgatói Önkormányzatának, amelyekben arra voltak kíváncsiak, mi az álláspontja a HÖK-nek az egyetem átnevezésével kapcsolatban, hogyan fog szavazni a kari HÖK képviselője az egyetem átnevezéséről a Szenátusban, valamint hogy milyen érvek és indokok alapján hozta meg a kari HÖK a döntését az üggyel kapcsolatban, hogyan mérték fel a hallgatóság véleményét, milyen platformokon (internetes szavazás, hallgatói fórum, stb.) érdeklődtek arról, mit gondolnak az ügyről azok a hallgatók, akikért a HÖK tagjai tevékenykednek? A válasz nem késett soká az SZTE HÖK részéről. Elmondták, a kérdést illetően minden képviselő saját belátása szerint fog szavazni, mindemellett kifejezetten támogatják és szorgalmazzák a nyílt egyetemi döntéshozatali folyamatokat.

A választ követően a VVL felhívást tett közzé Facebook oldalán, miszerint a várhatóan hétfőn 14 órakor kezdődő szenátusi ülésen, amely a törvény szerint nyilvános, képviseltessék magukat, és kövessék nyomon a Szenátus munkáját a hallgatóság köréből is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!