30. születésnapot ünnepelt a Csúcsi Olvasókör

107

- Hirdetés -

Kiállítás keretében mutatták be az elmúlt 30 évet.

1869. november 3-án alakult a Hódmezővásárhelyen az Első Olvasó Népkör, amely a helyi parasztság, főleg a szegényebb parasztság első önálló szervezete volt. Célja az Olvasó népkörnek egy olyan egyesülési pontot képezni, hogy az egylet tagjai nemzetiség, vallás és rang  különbség nélkül, minél gyakrabban összejöhessenek, a kölcsönös eszmecsere és barátságos társalgás, továbbá a hírlapoknak olvasása által szellemi életüket pezsgésben tarthassák. A negyvenévnyi kényszerű szünet után újjáalakuló hódmezővásárhelyi VI. olvasókör szellemi utódja a Csúcsi Olvasókör, most ünnepelte harmincadik születésnapját.

- Hirdetés -

Ennek örömére október 23-án nyitották meg azt a kiállítást, amely fotók, dokumentumok felhasználásával bemutatta az elmúlt harminc év legfontosabb történéseit a kör életéből. Az eseményen részt vett dr. Márki-Zay Péter polgármester is.

(a felvételt a Vásárhelyi Televízió készítette)

A mai olvasóköröknek fontos küldetése, hogy hagyományaikat minél szélesebb körben fenntartsa. Ennek a küldetésnek része az is. hogy minden hónap utolsó hétfőjén 17 órától az olvasókör épületébe várják a horgolni vágyó hölgyeket. Olyanokat is, akik tudnak már horgolni, de azokat is, akik még csak most szeretnék megtanulni.

A Csúcsi Olvasókör több évtizedes kapcsolatot ápol a torontálvásárhelyi Pipacs Nőegylettel.

Valamikor Hódmezővásárhelyen volt a legtöbb olvasókör az országban.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!