Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Benkő: Reméljük hétfőtől végre működni tud a szikáncsi részönkormányzat

Bár a vásárhelyi Fidesz-KDNP frakció továbbra is bojkottálja Médiacentrumunkat, fontosnak tartjuk, hogy olvasóink megismerjék nem csak Gyöngyösi Ferenc, hanem Benkő Zsolt elnökjelölt gondolatait is a hétfői, szikáncsi részönkormányzati választás kapcsán. A fideszes politikus közösségi oldalán tett közzé egy erről szóló bejegyzést.

Benkő Zsolt felidézte: 2005. április 10-én, népszavazást tartottak Hódmezővásárhely-Szikáncson, annak érdekében, hogy a település közigazgatásilag külön úton folytassa, mint Földeák, vagy maradjon Hódmezővásárhely része. Magas részvétel mellett, 88%-os támogatással arról döntöttek, hogy Szikáncs Hódmezővásárhely része marad.

A következő évben az új városvezetés és a képviselő testület Lázár János polgármester javaslatára arról döntött, hogy alakuljon meg a Szikáncs Településrészi Önkormányzat. Előbb Fekete Ferenc, majd Benkő vezette két cikluson át a részönkormányzatot.

,,Úgy gondolom, hogy egy Részönkormányzat tevékenysége, működése során nem is a benne dolgozó önkormányzati képviselő(k) munkája a legfontosabb, hanem a lehetőség arra, hogy maguk a részönkormányzati tagok, mint ott lakók, közvetlenül vehetnek részt, a helyi ügyekkel, fejlesztésekkel kapcsolatos döntéshozatalba. Ez egy többlet, egy demokratikus „plusz”, amit jelen esetben Önök, az elmúlt másfél évtizedben megkaptak és éltek is ezzel a lehetőséggel. Mindezt a munkát, a tagok, külön javadalmazás nélkül, önszántukból, saját szabadidejük terhére, társadalmi megbízatásként végezték.”

– fogalmazott Benkő Zsolt.

Közlése szerint 2019 tavaszán, a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat, az akkori Részönkormányzat értesítése nélkül adta bérbe, az egykori iskola, jelenleg közösségi ház épületét, egy nem Szikáncson bejegyzett és valójában nem is működő civil szervezetnek úgy, hogy erről semmiféle egyeztetést nem kezdeményezett. Szerinte a háttérben az állt, hogy a képviselőjelöltjük és a támogatói kapták meg az épületet, az idei évben pedig zárakat cseréltek, hogy még véletlenül sem tudják ellenőrzés nélkül használni az épületet.

,,Azt érzékeltem, Önökkel együtt, hogy a jelenlegi városvezetésnek, képviselő testületi többségnek, az új Részönkormányzat megalakítása, nem volt kiemelt feladata! Ha akarták volna, még a tavalyi évben, tehát 2019 novemberében, decemberében megalakulhatott volna a testület, de ez nem volt cél! Persze közbe jött a koronavírus járvány, de az öt éves önkormányzati ciklusból, immár egy éve eltelt anélkül, hogy a Részönkormányzat működött volna. Igen, most lehet hangoztatni, hogy Önök megkapják a választás lehetőségét és ez igaz is. Ellenben amíg 2019 őszéig, egy fő települési képviselő és három fő szikáncsi lakos alkotta a Részönkormányzatot, most három fő települési képviselő és két fő szikáncsi lakos alkotja majd. Ez Önök szerint előre lépés, én nem úgy látom! […] Az is felháborító és bosszantó, hogy nem egy vasárnapot, hanem egy hétfői napot jelöltek ki, az ajánlás lebonyolítására! Ez a tény és a polgármester megnyilvánulása, véleménye, hozzá állása, mármint a Részönkormányzati ajánlás elhúzása, mind abba az irányba mutat, hogy ez a városvezetés részéről, nem egy fontos feladat, lehetőség, tudjuk most már le és kész?!”

– közölte a jelölt. Gondolatait azzal zárta: ,,ezeken az „apróságokon” lépjünk túl és bízzunk abban, hogy ez az ügy is nyugvópontra jut és október 26-a után, végre működni tud a Részönkormányzat.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!