Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szombaton óraátállítás jön – lehet, hogy az utolsó

Szombatról vasárnap virradóra vissza kell állítani az órákat a téli időszámításra. Ha minden igaz, akkor utoljára, de pontosan még mindig nem tudni, hogy mi lesz az óraátállítás sorsa Magyarországon és az unióban.

Az Európai Parlament 2019 márciusában megszavazta az évenként kétszer esedékes óraátállítás gyakorlatának eltörlését 2021-től.

A tagállamoknak elvileg 2020 tavaszáig kellett volna eldönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják, és addig tájékoztatniuk is kellett volna egymást a döntésükről, majd október végéig tervezetet készíteniük arról, hogy hogyan kívánják megoldani a váltás esetleges negatív hatásait.

Az uniós döntés után megkérdezték a hazai helyzetről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is, aki akkor azt mondta, nincs még kialakult kormányzati álláspont.

Itthon egy reprezentatív kutatás szerint a magyarok 78 százaléka törölné el az óraátállítást, közülük 62 százalék szavazott a nyári időszámításra, és 28 százalék a télire. A Magyar Alvás Szövetség nem ért egyet az Európa-szerte népszerű választással, mert a csillagászati szempontokon is alapuló eredeti, téli időszámítás megtartása lenne a helyes lépés élettani és egészségügyi szempontokból.

Most egyelőre csak az biztos, hogy vasárnapra virradóra vissza kell állítani az órákat, egy órával többet alhatunk, visszakapjuk azt, amit márciusban elvesztettünk. Addig viszont vélhetően még sokat kell aludni, amíg kiderül, hogy mi lesz Magyarországon és az Európai Unióban az óraátállítás sorsa.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!