Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Havasi Katalin nem bocsát meg, a HMSZ működése, időközi választás Borsodban – itt a HétKépe a Hódpressen!

Ez történt a héten:

  • 356-os euró árfolyammal kezdte a hetet a forint. A forint az euróhoz és a svájci frankhoz képest erősödött, míg a dollárral és a japán jennel szemben gyengült.
  • Márki-Zay Péter szerint van amiben az ellenzék jól vizsgázott az időközi országgyűlési választáson Borsodban, de van, amit 2022-re fel kell építeni. A kormánypártok sajátos módon fejezték ki örömüket, hogy az ő jelöltjük győzött. A KDNP úgy látta, ,,a teljes baloldali ellenzék összefogása sem képes a választópolgárok megvezetésére„, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szerint ,,a kommunizmus alatt ültek akkora büdös bunkók a parlamentben, mint Jakab Péter”. A helyi Fidesz úgy vélte, a polgármester elhanyagolta a várost a borsodi választás miatt és egy olyan jelöltet támogatott, aki vesztett, ezért ő is bukottnak számít. Lázár János szerint Vásárhelyen sajnos megosztottság és polgárháború van, ugyanakkor két vereség után más ember az ember – mondta a kormánypárti politikus. Hódmezővásárhelyen az a tanulság, hogy a Fidesz nem volt elég jó.
  • A városi fenntartású intézményekben nincs koronavírus fertőzés, azonban a fertőzések száma Hódmezővásárhelyen a múlt hetihez képest megduplázódhatott. Bár pontos számadat nem áll rendelkezésre, de néhány körzet adatait figyelembe véve becsléseik alapján 200 fertőzött lehet a településen. Az elmúlt hétvégén 99 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt. Müller Cecília országos tiszti főorvos kijelentette: a zászlófelvonás és a díjátadók mellett nem lesznek központi ünnepségek október 23-án.
  • Nem bocsát meg Havasi Katalin Márki-Zay Péternek, bár pontosan már nem tudja mi is sértette meg. A héten volt annak a bűnvádi eljárásnak a békéltető tárgyalása, amit Havasi Katalin indított Dr. Márki-Zay Péter polgármester ellen, rágalmazás vétsége miatt.
  • Trianoni megemlékezés volt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Jelöléseket várnak a Vásárhelyi Művészeti Díjra. Ez a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj új neve, ugyanakkor az elismerés követi a hagyományokat. Az önkormányzat november elsejéig várja az ötleteket. Nem kapott támogatást – másik nyolc nem fideszes vezetésű város közgyűjteményéhez hasonlóan – a vásárhelyi Tornyai János Múzeum a járásszékhely múzeumok szakmai fejlesztésére kiírt pályázaton.
  • Kovács Pál, volt HMSZ Zrt. igazgató minden, a vállalat előző vezetését, működést kritizáló facebook poszthoz, élő polgármesteri beszámolóhoz lelkesen kommentel. Egyik hozzászólásában felvetette, legyen vitaműsor a helyi TV-ben. Ennek okán péntek délután a Vásárhelyi Televízió helyt adott egy Márki-Zay vs. Kovács vitának.
  • A mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár Közösségi Múzeum elismerést kapott, akárcsak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a makói József Attila Múzeum.
  • A megyéből Ópusztaszer 12, Szegvár 11,5, a Szegedi Kistérségi Társulás pedig 15 millió forintot nyert kisbuszok vásárlására. Új parkolóhelyeket alakítanának ki a vásárhelyi Tóalj utcán, a Zátony söröző és pizzéria előtti szakaszon. Egy személyautó vezetője csaknem a megengedett legnagyobb sebesség duplájával hajtott a 47-es számú főúton a héten.
  • A Lázár János vezette Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) azt javasolja, hogy 2021-ben még ne rendezzen nívós nemzetközi teniszversenyt Magyarország.
  • A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete idén nyáron is nagyon sok sünit mentett meg, nevelt fel és juttatott vissza a természetbe. Felhívták a figyelmet, hogy lassan beköszönt a hideg idő és fontos, hogy odafigyeljünk a sünikre, főleg a kölyök tüskésekre.
  • Egy éve volt az önkormányzati választás, Székkutast pedig tíz éve vezeti Szél István – ennek kapcsán fogalmazta meg gondalatait a község fideszes polgármestere. Az elmúlt egy évet értékelte Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is.
  • Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt, aki egyben a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei etikai bizottságának az elnöke is. A kirúgott orvos elhagyja az országot. A megyei orvoskamara elnöke szerint egy ilyen szokatlan intézkedés sok kollégában rossz érzést kelthet.
  • Az Országgyűlés is napirendjére tűzheti a vásárhelyi ATEV üzem szaghatásának ügyét, miután a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea határozati javaslatot nyújtott be a parlamentben. Mintegy 565 millió forintos beruházással épít betonelemeket gyártó üzemet a hódmezővásárhelyi ipari parkban a Bodrogi Bau KftTaggyűlést tartott a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. A temetkezési vállalat taggyűlésében a 64%-os tulajdonos Hódmezővásárhely. Visszakapaszkodott a járvány előtti szintre a Villeroy & Boch vásárhelyi üzemének termelése és értékesítési teljesítménye, szeptemberben béremelést is végrehajtott a vállalat.
  • A nyugdíjas lakópark lakói szerint nem a politika miatt vannak feszültségek, csupán egy-két társuk kellemetlenkedik. 
  • Elindult a városkártya regisztráció. A sokféle kedvezményt biztosító városkártya igényelhető két regisztrációs ponton, a Tourinformban és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Programajánló:

Hódmezővásárhelyen október 23-án 14:30-tól a Kossuth téren majd 15:00-tól a Nagy Imre sétányon tartják az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezést.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!