Fotó: Horváth Szatmár Facebook oldala

A megyei orvoskamara elnöke szerint egy ilyen szokatlan intézkedés sok kollégában rossz érzést kelthet

- Hirdetés -

Hozzánk nem érkezett olyan panasz vagy információ, ami Dr. Horváth Szatmár szakmai alkalmasságát megkérdőjelezné – nyilatkozta lapunknak Kanka Andor, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke. Írásban arról is kérdeztük, mennyi megyei gyógyítót érint az orvosvezénylés.

A Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Horváth Szatmár pszichiátert, a megyei orvoskamara etikai bizottságának elnökét. Megítélése szerint megalapozott volt az elmeorvos elbocsátása?

– Dr. Horváth Szatmár tanár úr elbocsátása váratlan és meglepő hír volt. Jó szakembernek ismertem. A felmentését eredményező munkáltatói eljárásról nincs pontos információm, és remélem, hogy nincs összefüggésben a Magyar Orvosi Kamarában betöltött tisztségével. Egy ilyen szokatlan intézkedés a kamara egyik tisztségviselőjével szemben sajnos sok kollégában kelthet rossz érzést, egy olyan helyzetben, amikor a egészségügyi szolgálati jogviszonyról elfogadott törvény az egészségügyi dolgozók jogait jelentősen korlátozza, amikor határozott szakmai és munkavállalói érdekképviseletre van szükség.

– A megyei kamarához befutott-e bármilyen jelzés, ami alapján alátámasztható Horváth Szatmár szakmai alkalmatlansága?

– A megyei kamarához nem érkezett olyan panasz vagy információ, ami Dr. Horváth Szatmár szakmai alkalmasságát megkérdőjelezné.

– Mi a véleménye arról, hogy a pszichiáter külföldön kívánja folytatni pályafutását?

- Hirdetés -

– Sajnálatos hír, ha az ország és a magyar egészségügy elveszít egy jó szakembert, amikor egyébként is orvosok ezrei hiányoznak az ellátásból. Csak remélni tudom, hogy megváltoztatja a szándékát, mert biztos vagyok benne, hogy találhat Magyarországon is olyan állást, ahol szükség van a tudására.

– A rektori döntés és annak indoklása okán visszahívja-e a kamara az etikai bizottság éléről Horváth Szatmárt?

– A MOK megyei Területi Szervezeteinek Etikai Bizottságai és az Országos Etikai Bizottság is más vezető testületektől teljesen függetlenül működnek, a vezetőségnek sem a tagok kinevezésébe, sem az etikai ügyekkel kapcsolatos döntésekbe nincs beleszólása. Dr. Horváth Szatmárt a négyévente választott és 41 tagból álló megyei küldöttgyűlés választotta meg a bizottság elnökének. Visszahívásáról is csak ez a testület dönthet. Ilyen kezdeményezésről nincs tudomásom. Munkáltatói intézkedéseknek nincs közvetlen hatásuk a MOK-on belüli választott tisztségek betölthetőségére.

– A kamara jelenlegi ismeretei szerint mennyi orvost érint Csongrád-Csanád megyében a járványhelyzet fokozódása miatt elrendelt orvosvezénylés? Milyen visszhangja van körükben az utasításnak?

– A MOK-megyei szervezetének sajnos nincs pontos információja a járványhelyzet miatt más munkahelyre kirendelt orvosok számáról. A várható intézkedésekkel kapcsolatos információk hiánya és a kiszámíthatatlanság miatt van elégedetlenség a tagok részéről, de a kollégák most leginkább az egészségügyi szolgálati jogviszony, illetve a munkavállalói jogok ebből adódó igen jelentős korlátozása miatt elégedetlenek, és a jelentős többségük határozottan el is utasítja ezeket.

– Okoz-e ellátásbeli nehézségeket a megyei fekvőbeteg-ellátóhelyeken a járványhelyzet súlyosbodása?

A járvánnyal kapcsolatos helyzet miatt sajnos mind a betegek, mind a kollégák szembesülnek nehézségekkel. Több esetben van tudomásunk arról, hogy átmenetileg osztályokat, osztályok egy részét kellett lezárni, vagy felvételi zárlatot elrendelni amiatt, hogy csak utólag azonosított COVID-os beteg került az osztályra. Számos beteg fertőződött igy meg kórházban. Több egészségügyi dolgozó is elkapta a vírust, vagy került már karanténba kórházon belüli fertőzés miatt. Mi is tapasztaljuk, hogy sokkal több tesztelésre lenne szükség. Meg kellene oldani, hogy a fekvőbeteg osztályokra csak előzetes szűrés után kerüljön új beteg a többi, nem fertőzött beteg közé. A szociális intézményekben, idősotthonokban ez már kötelező a felvétel előtt. Megfelelő intézkedések hiányában a járvány terjedésével egyre nagyobb problémát okozhat majd az ellátás fenntartásában az egészségügyi dolgozók megbetegedése vagy karanténba kerülése.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!