Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kovács Pál a HMSZ korábbi működéséről vitázott Márki-Zay Péterrel

Kovács Pál, volt HMSZ Zrt. igazgató minden, a vállalat előző vezetését, működést kritizáló facebook poszthoz, élő polgármesteri beszámolóhoz hozzászól. Egyik hozzászólásában felvetette, legyen vitaműsor a helyi TV-ben. Ennek okán péntek délután a Vásárhelyi Televízió helyt adott egy Márki-Zay vs. Kovács vitának.

A Fidesz rendszeresen kifogásolja, hogy a polgármester az elmúlt évekről beszél, viszont a pénteki beszélgetést a HMSZ korábbi igazgatója kezdeményezte – az élő vitaműsor témája a cég korábbi működése volt.

Márki-Zay Péter mindig kifejezte elismerését Kovács Pál szakmaisága előtt, sőt, amikor ő felmondott a városi cégnél, marasztalni is próbálta.

Bekezdésekbe szedtük a vita fő témáit.

Voltak-e politikai alapon történő elbocsátások, miután Márki-Zay Péter lett a polgármester?

Márki-Zay elismerte, hogy valóban, az első dolog az októberi választás után az volt, hogy a közgyűlés az igazgatókat lecserélte az önkormányzati cégeknél. Ahol kiderültek visszaélések, azokat a vezetőket leváltották. Ugyanakkor a cégek felügyelő bizottságában, cégek csoportvezetői között több személy is található, akik 2019 előtt kerültek oda. Például a HMSZ kilenc csoportvezetőjéből egyet cseréltek le, a HVSZ öt tagú felügyelő bizottságában két korábbi személy is ott van, valamint 2018 februárja óta 13-ból 10 irodai csoportvezető továbbra is az önkormányzatnál dolgozik.

Azaz nem politikai alapon történtek az elbocsátások.

Volt-e korrupció?

Kovács Pál elmondta, plusz terheket raktak rájuk, ezért nem teljesült az általa elkészített üzleti terv. Egy példát is felhozott: pályázaton nyert a város 1 milliárd forintot hulladék-kezelésre, edényzeteket, járműveket vásároltak. A polgármester szerint itt korrupció történt, a vételárakat kifogásolta, holott egy 2 évvel későbbi pályázaton szintén hasonló összegekért vásároltak, tehát Kovács szerint nem történt korrupció.

Márki-Zay Péter erre reagálva elmondta, hogy Horváth András adószakértő látta így, ugyanis úgy kapott kukák beszerzésére megbízást a Kupola 2000 Kft. még 2015-ben, hogy előtte bt-ként működött, alig volt bevétele, de a többi ajánlattevő cég között is furcsa kapcsolat alakult ki. Például az, hogy az ajánlatokat egyeztethették, a megbízásokat egymás között eloszthatták, sőt egy alkalommal egy közbeszerzésen az egyik ajánlatot a tulajdonos egyik cége, a másikat pedig a másik cége adta.

Kovács Pál szerint ezek csak feltételezések, az adószakértő csak a mérleget láthatta, a tevékenységet nem. A polgármester felhívta rá a figyelmet, hogy Horváth nyilvános adatbázisokat használt.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy ha már a korrupció-gyanús esetekről beszélnek, voltak a HMSZ-nél ,,furcsaságok”:

  • Lázár János logójával ellátott borosládák gyártása,
  • pálinkafőzéshez használható eszközök,
  • légvonalnál rövidebb útról szóló menetlevelek,
  • étellopások ipari mértékben,
  • élőerős őrzése üres kukáknak és utisónak, 3 év alatt több mint 50 millióért,
  • volt telefonflotta, de annak nem volt nyilvántartása.

Kovács Pál a kukák és utisó őrzését próbálta megmagyarázni, mondván, hogy nem volt telephelyük és nem tudták mennyi ideig tart majd a kukák kiosztása. Állítása szerint 4 év alatt nem volt órabér emelés, a kifizetések megalapozottak voltak.

Lehetett-e volna spórolni az uszoda bezárásával?

A koronavírus is szóba került a vita során, a tavaszi intézménybezárások kapcsán. A párbeszéd során kiderült, hogy például az uszoda bezárása milyen veszteségeket okozott.

A polgármester elmondta, hogy bár az uszoda bezárt, a vizet nem engedték le a medencéből, a legdrágább a vízforgatás, a szellőztető berendezések működtetése volt, hiszen azok végig működtek. Alkalmazottakat sem küldtek el, a fürdő területén dolgoztak, vagy kiszervezték őket más területre.

A vita végén a moderátor, Kozó Attila, aki nemigen jutott szóhoz a vita alatt – elmondta, nagyon örülne, ha sok hasonló vitára kerülne sor a Vásárhelyi Televízióban.

Amint felkerül az internetre a műsor, frissítjük cikkünket.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!