Hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

- Hirdetés -

Hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot a Hungarikum Bizottság. A Hungarikumok gyűjteményébe jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 181-re emelkedett – közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel csütörtökön.

- Hirdetés -

A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait – mondta a közlemény szerint Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a testület lakiteleki ülésén.

A Hungarikum Bizottság döntését követően a Magyar értéktárba került: a Jászkürt – Lehel Kürtje, Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk, Vitéz László és a Vitéz László-bábjáték, a Csángó Fesztivál, a Dél-alföldi szikes tavak, valamint Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére.

Első alkalommal döntött a Hungarikum Bizottság települési értékek felvételéről, ugyanis Budapesten és a fővárosi kerületek döntő többségében még nem jött létre értéktár a hungarikumtörvény 2012-es elfogadása óta. A grémium döntése alapján a Magyar Örökség díjazottak által létrehozott össznemzeti értékek a XII. kerületi, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház a XIX. kerületi értéktárba került be.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!