Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Árad több folyó is, vízszintemelkedés várható a Tiszán

A lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt nagyobb folyóinkon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak 1-2 méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a most következő 6 napban nem kell számítani – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság mai közleményében.

Azt írták, az elmúlt 48 órában hazánk területén, illetve a vízgyűjtő területeken sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső és a csapadékos időjárás – bár csökkenő intenzitással – a következő 1-2 napban is folytatódni majd. A legtöbb esőt a Sajó-Hernád vízgyűjtője kapja. Egy újra és újra visszaforduló mediterrán ciklon az előrejelzést megnehezíti, hiszen a még várható, de le nem hullott csapadék mennyisége nagyon bizonytalan.

A ma reggelig lehullott csapadék a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30-50 mm volt, a Hernádén 20-75 mm között változott. A Bódva szlovákiai vízrendszerének legnagyobb részén 28-36 mm-t mértek, csak a Sajó és a Gölnic vízgyűjtőjéhez közeli magasabb területek hullott ettől több, 45-75 mm.

Ma a ciklon még további esőket okoz (a magasabb 1000 m fölötti hegyvidéken havazást), főképp a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további, összességében jelentős 10-25 mm csapadékkal.

Az Ipolyon mára a jelzettnél lényegesen több csapadék hullott, így a vízállások is magasabban alakulnak. Ipolytarnócnál a tetőzés csak kevesebb, mint 1 méterrel marad el az eddigi maximális értéktől, itt a tetőzés a mai nap folyamán várható.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!