Vigyázzunk a sünikre is!

277

Lassan beköszönt a hideg idő és fontos, hogy odafigyeljünk a sünikre, főleg a kölyök tüskésekre.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete idén nyáron is nagyon sok sünit mentett meg, nevelt fel és juttatott vissza a természetbe. Ám az ősz beköszöntével, a hideg idő beálltával, veszélybe kerülhetnek a később született sünik.

Balogh Ernő az egyesület elnöke elmondta, ha 10 fok alá csökken huzamos ideig az átlaghőmérséklet és még a süni nem érte el az 500-600 grammot, életveszélybe kerülhet. Nincs ugyanis elég zsírrétege, tartaléka, hogy a mínusz fokokat túlélje. Ilyenkor át kell teleltetnünk.

Erre egyébként bárki képes, például a kertben egy kis elkerített rész kialakításával. Ezt jó vastagon béleljük ki szalmával és fedjük le a tetejét, hogy ne ázzon be. Természetesen rendszeresen etetni és itatni kell a süniket. Nagyon szeretik a jó minőségű nedves macskaeledelt, és a száraz tápot is, de kedvenc eledelük a kukac. Tavaszra a kis tüskések nagyra nőnek, így amint beköszönt a jó idő, már mehetnek is vissza a természetbe.

Balogh Ernő hozzátette azt is, csakúgy, mint 2019 telén, idén is teleltetnek süniket. Idén már az új “Sünispotályba”, amelyet nemrég épített fel a szervezet a Dr. Jane Goodall Intézet segítségével. A hivatalos átadó október 28-án lesz, délelőtt tizenegy órakor. Az ispotály pontos nevét is ekkor leplezik le az állatvédők.

Kiemelte, ha bárki kis sünit lát, ne hagyja magára, segítsen neki, hiszen az élete múlhat rajta. Az egyesületnek a Facebook oldalon keresztül, vagy e-mailben, az elnok@hmvhelyiallatvedok.eu címen tudnak jelezni az állatbarátok. Ameddig nem jeleznek vissza, mindenképp helyezzük a sünit biztonságba egy dobozkába. Sokan nem tudják, de a keleti sün védett állat és 2014-ben az Év Emlősének is választották Magyarországon.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!