Az orvosi kamara így nem fogadja el a bértáblát

272

Közzétette észrevételeit az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöksége.

Mint írják, az idő rövidsége miatt csak részlegesen tudták áttanulmányozni a tervezetet, amelynek a „bértáblával kapcsolatos része számunkra így nem fogadható el”. Közlésük szerin

„egyrészt elfogadhatatlan problémát jelent a lefelé való differenciálás lehetősége, másrészt a bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket.”

A kamara egyetért a differenciálás lehetőségével, de miután Orbán Viktor miniszterelnök a kamara bértábláját, mint alapbért fogadta el, az ettől való lefelé eltérítés az ellentétes a megegyezéssel.

„Ha az Emmi a 40 százalékos eltérítési sávhoz ragaszkodik, akkor a MOK által elfogadott bértáblát 20 százalékkal meg kell emelni”

– írják.

A MOK a másodállás vállalásának korlátozásának szükségességét elfogadja, de ennek feltételeit, kritériumait kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy ne az elbíráló egyedi megítélésén alapuljon a döntés. A hatálybalépéssel kapcsolatban azt írják:

„Kérdés, hogy 2020. november 18-ig elkészülnek-e a végrehajtási rendeletek, és felkészíthetők-e a végrehajtásra az ellátórendszer szereplői.”

A Magyar Orvosi Kamara teljes írását itt lehet elolvasni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!