Szakszervezet: bérfeszültséget okozhat, ha csak az orvosok kapnak béremelést

255

- Hirdetés -

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint nem lehet az egészségügyi dolgozók szűkebb körét kiemelni, míg a többi, szintén kulcsszerepet játszó dolgozót aránytalanul alacsonyabb mértékben elismerni, mert ennek a betegek látják kárát – közölte a szervezet vasárnap délután.

Mint arról mi is beszámoltunk, januártól megemelik az orvosi béreket, Orbán Viktor elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábla javaslatát és eltűnik a hálapénz is. A Kossuth Rádióban a miniszterelnök elárulta, nem minden orvost érint majd azonos módon a változtatás.

A fentiekre reagálva a Független Egészségügyi Szakszervezet közölte: üdvözlik az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavakat, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket.

Ugyanakkor,

- Hirdetés -

a meghirdetett orvosbér emelés azonban – ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik – még a beígért béremeléseket is figyelembe véve – megfeszítő munkájukat.

Ezért azt kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor. A FESZ hangsúlyozta, a szakdolgozók hiánya ma már feszítőbb, mint az orvosoké.

“Tudományos kutatások igazolják, hogy a halálozási ráták a legszorosabb kapcsolatot az őket ápoló szakdolgozók hiányával mutatják, különösen igaz ez az intenzív ellátásban. Ha az egy betegre jutó ápoló létszám kisebb, mint 2,5, azzal arányosan nő a halálozások száma”

– fogalmazott a szakszervezet.

A betegeket ápolók, a műszakiak áldozatos munkája az orvosokéval arányos bérfejlesztést indokol, ugyanúgy mint az egészségügyi és szociális ellátás extra terhelést elszenvedő közfinanszírozott ellátásban dolgozó többi munkavállalója, vagy más jogviszonyban foglalkoztatott dolgozója esetén – jelentették ki.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!