Fotó: Hegyi Endre/A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata

Helyi Önkormányzatok Napja – 30 éve megyei jogú város Hódmezővásárhely

- Hirdetés -

1990. szeptember 30-án és október 14-én tartották Magyarországon az első szabad önkormányzati választást, amellyel egyben megszűnt hazánkban a közigazgatás tanácsi struktúrája. Ez volt egyetlen választás, ahol két fordulóban dőlt el a polgármesteri és az önkormányzati képviselői mandátumok sorsa.

Hódmezővásárhely ebben az évben, 1990-ben kapta meg a Megyei Jogú Város rangot is és ekkor választották polgármesterré Dr. Rapcsák Andrást – akkor még a képviselők, hiszen közvetlen polgármester-választás csak az 1994-es választástól kezdődően volt.

Az 1990 tavaszán megválasztott új Országgyűlés – hetekig tartó viták, egyeztetések után – 1990. augusztus 3-án fogadta el a helyi önkormányzatokról szóló törvényt. Ennek preambuluma kimondta: a jogszabály elismeri és védi a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogait, lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége – közvetlenül, illetőleg a választott helyi önkormányzat útján – önállóan és demokratikusan intézze a helyi érdekű közügyeket.

- Hirdetés -

Fotó: Hegyi Endre/A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata

Ennek szellemében augusztus 27-én kezdődtek meg a jelölések a polgármesterekre és a helyi képviselőtestületek tagjaira. A korábbi gyakorlattal szemben az új szabályozás megszüntette a politikai szervek kizárólagos jelöltállítási jogát, s jelöltet ajánlhatott minden választópolgár, aki választókerületében választójogát gyakorolhatta.

Országszerte 8559 polgármester-jelölt, 48 939 kislistás képviselőjelölt és 12 841 egyéni választókerületi képviselőjelölt indult 42 párt, 647 társadalmi szervezet, 12 kisebbség és 447 féle koalíció támogatásával.

Hódmezővásárhelyen 101 jelölt 15 körzetben versenyzett a képviselői helyekért.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!