Két tárgyalásról is percek után kijött Szabó Bálint, majd teljesen más ügyben jöttek érte a rendőrök

- Hirdetés -

A szegedi jogász ma kétszer is kisétált a bíróságról annak elfogultságát emlegetve. A bíró ezután elfogatóparancsot adott ki ellene, majd rendőrök jöttek érte egy furgonnal. A helyszínen lévő újságírók azt hitték, emiatt, de kiderült: teljesen más ügyben vitték el.

Rágalmazás miatt ma kétszer is vádlottként állt a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság előtt Szabó Bálint jogász, aki többek között a Szeviép és a K’Art cégek károsultjainak képviselőjeként közéleti szereplőként is megjelent a nyilvánosság előtt az ügyek politikai szálait hangsúlyozva. Szabót ma elővezetették volna a rendőrök, mert a per januári és júliusi tárgyalásán sem jelent meg. Végül most megérkezett a bíróságra, de onnan önkényesen távozott ezért a bíró elfogatóparancsot adott ki ellene. A rendőrök el is vitték, de mint kiderült, egészen más okból: egy tavaly márciusi akciója miatt.

Feljelentené a járásbíróságot

A délelőtt 9 órakor kezdődő perben Kendi Imre volt a magánvádló, akit a K’Art tulajdonosaként támadott Szabó Bálint, 11 órakor pedig Litresits András ügyvéd volt a magánvádló, akit az adócsalással vádolt ügyvéd, Czeglédy Csaba tettestársának nevezett. Szabó Bálint a bíró többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó a vádlottak padjára ülni, majd elfogultságra hivatkozva vásárhelyi bíróság kizárását kérte.

Azt mondta: nincs abban a helyzetben, hogy a vádlottak padjára tudják engem ültetni, mivel a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság korábban jelezte ebben a konkrét ügyben, hogy elfogult ebben a helyi politikai ügyben. Állítása szerint az ügyben az azóta már a szegedi törvényszéki bírói hivatásától megfosztott bíró, Nóvé Ágnes határozott arról, hogy az elfogultság bejelentése ellenére is a tárgyalást meg kell tartani. Szabó Bálint szerint ez az egész Európai Unióban példátlan jogsértés.

“Sem a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság jelen ügyben lefolytatott eljárását, sem a mai konkrét tárgyalást, sem törvényesnek, sem tisztességesnek, sem jogszerűnek nem tartom” – mondta Szabó a bíróságon. Hozzátette, hogy ha ennek ellenére az eljárást nem rekesztik be, akkor a Szegedi Törvényszék után a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságot is feljelenti hivatali visszaélés gyanújával. Hozzátette, hogy Litresits András az első tárgyalásán ügyvédként képviselte a magánvádlót, ebben a magatartásban pedig “tendenciát vélt felfedezni”.

A bíró szerint a teljes bíróság ellen már nem lehet elfogultságot bejelenteni, csak az eljáró bíró kapcsán. Szabó kérdésére, hogy elfogultnak tartja-e magát, a bírónő azt felelte: a bíróság nem zárkózott el attól, hogy más bíróságot jelöljön ki, de a vásárhelyi járásbíróságot nem zárták ki. Szabó visszakérdezésére azt mondta, ő nem tehet fel ilyen kérdést. Ezt követően azt mondta a vádlott, hogy mivel a bíró szabálytalanul hordja a maszkot és törvénytelen az eljárás, ha nem alkalmaznak vele szemben kényszerítést, akkor “elengedi” a mai tárgyalást.

Elfogatóparancsot adott ki a bíró

Litresits az elhangzottakra úgy reagált, hogy szerinte Szabó direkt húzza az ügyeit. “Vádlottról más ügyekből kifolyólag is sokat lehet tudni. Gyakorlatilag az utóbbi időben semmi másról nem szól az ő eljárása csak kizárási indítványokat terjeszt elő, próbálja húzni-halasztani a rá vonatkozó vádlott ügyeknek a befejezését. Ennek a szemtanúi lehetünk most is. Ez az ügy 2018-as feljelentés, gyakorlatilag ma kerülne sor az első érdemi tárgyalásra” – fogalmazott. A kizárási indítványt az ügyvéd megalapozatlannak tartja, elmondása szerint egy tavaly februári végzésre hivatkozik, ami után három napja lett volna jelezni mindezt.

- Hirdetés -

A Hódmezővásárhelyi Járásbíróság bírája a jegyzőkönyvbe diktálta álláspontját. dr. Pásztor Anikó ebben azt jelentette ki, hogy az eljáró bíró a vádlottat nem ismeri, csupán néhány éve él Hódmezővásárhelyen. “Kétségtelen, hogy az ügynek van egy átpolitizált jellege, de a bíró az ügyben objektíven tud dönteni és nem érzi magát elfogultnak” – fejtette ki. Ezt követően hozzátette: a bejelentés nem akadálya az eljárás lefolytatásának.

Szabó azt mondta, hogy a bíró korábban elfogultnak tartotta magát és azt jelentette ki: ebben az eljárásban nem kíván részt venni, mert az szerinte “a legsötétebb kommunista időket idézi”. “Figyelmeztetem, az eltávozás következményeire, a bíróság elfogatóparancsot bocsát ki ön ellen abban az esetben, ha ön a tárgyalóteremből távozik” – mondta a bíró, majd ennek ellenére is Szabó Bálint elhagyta a tárgyalótermet.

Kendi szerint boszorkányüldözés

A magánvádló Kendi Imre a bíróság épülete előtt nyilatkozott a sajtónak, azt állította: 2010-ben “elindult ellenük egy boszorkányüldözés”, az általuk megépített sportcsarnok ügyében, a város nemfizetése miatt ebből előbb persorozat lett, majd mindezt 2014-ben cégeik felszámolása követte. “Azok a rágalmak, amiket a családunk elszenvedett 2014-től 2018-ig folyamatosan és ezek nem véletlenszerűen elhangzott nyilatkozatok voltak soha. Hanem Szabó Bálint – általunk feljelentett ügyvéd kollégának a szájából, hanem nagyon tudatosan, felépítetten, szisztematikusan nagy nyilvánosság előtt és többször hangzottak el” – fogalmazott Kendi.

Elmondása szerint mindez becsületüket olyan mértékben sértette és olyan mértékben károkat okozott nekik és a cégeinknek, amiket nagyon nehezen tudtak feldolgozni, de a “fogukat összeszorítva azért mégiscsak sikerült továbblépniük ebből”.

Hozzátette, hogy viszont szeretnék azt, ha az ilyen jellegű magatartásnak vége legyen ebben a magyar közéletben, helyi és országos közéletben is. “Ezek a rágalmazások ezek a nagyon ocsmány és rossz szándékú kinyilatkoztatásoknak nagyon szeretnénk, hogyha véget vetnének” – fogalmazott a vádló újságíróknak.

A villamosos akciója miatt jöttek érte

A mai tárgyaláson – a vádlott önkényes távozása miatt – ítélet nem született, így a pert novemberre napolták el. Szabó Bálint a 11 órakor kezdődő második perén 1-2 perc késéssel ugyan, de megjelent, most sem volt hajlandó a vádlottak padjára ülni, és ismét elfogultságot jelentett be és ugyanúgy elhagyta a tárgyalótermet. A bírónó ezért egy második elfogatóparancsot is kiadott.

Szabót idén márciusi akciójakor meg is bilincselték a rendőrök (Fotó: Szegeder.hu)

Azonban ez még nem érte utol a jogász-politikust. A bíróságról néhány perc elteltével távozó sajtó munkatársai azt látták, hogy a közeli mélygarázs bejáratánál Szabó Bálintot rendőrök tessékelik be egy kisbuszba, majd elhajtanak a helyszínről. Csakhogy ők a békéscsabai rendőrkapitányság munkatársai voltak, akik a Szegedi Rendőrkapitányság feljelentése nyomán innen vitték Békéscsabára gyanúsítotti kihallgatásra, egy egészen más ügy, Szabó március 18-i akciója miatt.

Szegeden ugyanis egy autóval keresztbe állt a villamossíneken, hogy a vírushelyzet miatt tömegközlekedés leállítását követelje. Akciója azonban közérdekű üzem működésének megzavarása volt. Minderről Szabó Bálint azt mondta telefonon vásárhelyi médiacentrumnak, hogy a gyanúsítás ellen panasszal élt. Arról is beszélt: a márciusi demonstrációjával a maszkviselésre akarta felhívni a figyelmet. Azt is közölte, hogy a következő másfél hónapban azon dolgozik, hogy a hódmezővásárhelyi járásbíróságot kizárják rágalmazási ügyei tárgyalásából.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!