Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mától Hódmezővásárhelynek is van SECAP-ja

A mai közgyűlés fő napirendi pontját Koterle Gábor városfejlesztési referens nagyon alapos és szemléletes prezentációja egészítette ki.

Városunk ez év áprilisban csatlakozott a Polgármesterek Éghajlat- és Energiapolitikai Szövetségéhez. A szövetséghez való csatlakozás kötelezettséggel is jár önkormányzat számára, méghozzá azzal, hogy 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentsék és ennek végrehajtása érdekében a csatlakozástól számított 2 éven belül benyújtsunk egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP). A most bemutatott és elfogadott tervet a Városfejlesztési Iroda munkatársai 2 év helyett 3 hónap alatt készítették el – míg más városok ugyanezt külső vállalkozókkal több millió forintért dolgoztatták ki.

A SECAP a város számára egy olyan nemzetközi sztenderdeknek megfelelő környezetvédelmi tervdokumentumként szolgál, amelynek megléte a 2021-2027-es uniós ciklus klímavédelmi és energetikai beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeinek elbírálása során egyes esetekben várhatóan kötelező elvárás lesz, valamint előnyt is jelent majd a város számára.A dokumentumnak elfogadásával lehetővé vált, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzat az Európai Bizottság által, a HORIZON 2020 program keretében finanszírozott, francia-német-belga-cseh konzorcium által irányított, Városokkal a városokért – a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása (EUCF – European City Facility) című felhívásra. A pályázat benyújtását a közgyűlés ma egyhangúan megszavazta.

Ebben Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a magyarul „HÓDTHERMÁL Zöld Gazdaság Fejlesztési Program” (HÓDTHERMÁL GREENprovement and GREENvestment Program) elnevezésű befektetési koncepció elkészítésére igényel támogatást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és Duna Régió Stratégiáért Főosztálya számára is előzetesen bemutattuk pályázatunk tematikáját, akik ajánlólevéllel biztosították támogatásukról az önkormányzat pályázatát.

A befektetési koncepció célja, hogy egy átfogó megújuló energetikai és zöld gazdaságfejlesztési program kidolgozásával kereteket biztosítsunk ahhoz, hogy a városban megújítsuk és kibővítsük a lakossági és közületi felhasználók, valamint a gazdasági szereplők megújuló energiaforrás-felhasználását, és ezzel csökkentsük a károsanyag-kibocsátást.

Forrás: A Polgármesteri Hivatal Gyorshír Szolgálata

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!