Bedőlhet az Alföldvíz, akkora veszteséget halmozott fel

960

Ha a tulajdonos önkormányzatok nem szavazzák meg a cég mai közgyűlésén az Alföldvíz Zrt. alaptőkéjének 2,5 milliárdos csökkentését, bedőlhet a vízszolgáltató, mert akkora veszteséget halmozott fel – egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt.

A fizetésképtelenség elkerülése érdekében 2 milliárd 563 millió forinttal csökkentené alaptőkéjét 131 település vízellátását biztosító Alföldvíz Zrt. mai közgyűlésén. Ezzel pillanatnyilag elkerülnék a csődhelyzetet. Az ellehetetlenülés veszélye azért fenyeget, mert az elmúlt években rendre jelentős veszteséggel működött az állami és önkormányzati tulajdonú szolgáltató: 2018-ban félmilliárd, 2019-ben 2,7 milliárd forint volt a mínusz, erre az évre pedig 1,2 milliárd a várt ráfizetés.

A veszteség jó részéért leginkább a rezsicsökkentés és a brutális elvonások a felelősek. Előbbi azért, mert noha a törvény szerint a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük, ez nem teljesül évek óta. A kiadási oldalon pedig ott van a közműadó és felügyeleti díj, ami milliárdos tétel az Alföldvíznél.

Nem túl jók az előjelek a mai döntés előtt, hiszen ahogy arról a magyarnarancs.hu beszámolt, még a fideszes vezetésű Orosháza önkormányzata sem támogatta a vízszolgáltató alaptőke csökkentésre vonatkozó javaslatát.

Év elején Hódmezővásárhelytől 50 millió forintot kért tőkeemelésre a társaság, a kérelmét elutasították.  

Korábban felmerült a többségi állami tulajdonba vétel, ezt azonban az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. végül visszavonta.

A cég a négy megyében 1200 munkavállalót foglalkoztat, ágazati alattiak a fizetések, bérfejlesztésre esély sincs. A szakszervezet hiába írt többször is levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, süket fülekre találtak.

A hvg.hu megkereste a céget azzal, hogy a jelentős tulajdonrésszel bíró állam hogy reagált a szolgáltató ellehetetlenüléséhez, de a sajtószóvivő szerint erre a pénteki közgyűlés után válaszolnak majd.

Ha a mai közgyűlés határozatképtelen, a megismételt döntéshozatalt szeptember 29-én tartják meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!