Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Grezsa István újabb óvoda alapkövét rakta le, ezúttal Temesváron

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében ma letették a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új óvodájának alapkövét Temesváron.

Az ünnepségen Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa mondott beszédet – a nyugatijelen.com beszámolója szerint a következőket:

„A bennünket körülvevő bizonytalanságban mindenki vágyik a biztos fix pontokra és ez az időkapszula, amelyet ma itt fogunk elhelyezni, egy ilyen fix pontnak számít. Ez egy közel 50 milliárd forintos program amelynek az volt a célja, növeljük a program indulásakor a Kárpát-medencében létező 1660 intézmény számát, ahová magyar gyerekek járnak. Eddig 25 új óvodát adtunk át, amely zöldmezős beruházás volt, és amely új magyar gyerekeket vonzott be a rendszerbe, és még legalább 2 tucatnyi óvoda vár átadásra, amely csúszik az ismert okok miatt. Több mint 1700 intézményről beszélünk már, és közben 783 óvodát újítottunk meg kisebb-nagyobb mértékben. A vállalt 152-153 új óvoda fele megépült és a jövő évi befejezéséig meg fog épülni valamennyi. A program kezdetekor 48 000 gyerek járt magyar óvodába, ez a szám mára 54-55 ezerre nőtt, és azt szeretnénk, hogy 60 ezerre bővüljön a következő 1-2 tanéven belül!”

Grezsa István befejezésül azt is azt is elmondta: bár Temesváron 15 ezer magyar él, ami egy székelyföldi kisváros lakosságával egyenlő, tudatában van annak, hogy a nagyvárosi szórvány a legveszélyeztetettebb. Ezért is örvendetes, hogy sikerült ebben a városban a magyar életnek olyan sarokköveit elhelyezni, mint az Új Ezredév központ, a Gerhardinum Líceumhoz és a Bartók Béla Líceumhoz kapcsolódó fejlesztések, a Bolyai Szórványkollégium, az RMPSZ-szel koprodukcióban épült óvoda és a református óvoda, a városnak magyar alpolgármestere van és évről-évre megszervezik a Temesvári Magyar Napokat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!