Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hiába a 16 ezer lélegeztetőgép, ha nincs, aki ott legyen a betegek mellett – írta az aneszteziológus

Ami a leggyengébb láncszem az egész COVID ellátásban, az az intenzíves szakápolók száma: míg van tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb, mint kétezer van – írta tegnap Dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos.

Hiába a tizenhatezer gép vagy a tízezer szabad ágy, ha nincs, aki ott legyen a betegek mellett – fogalmazott a doktornő az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban közzétett nyílt levelében,amit a Magyar Hang szúrta ki.

A kórházak mindennapjai kapcsán az írta: „Aggódva dolgozunk a teljes gőzzel működő, úgynevezett elektív egészségügyi ellátásban – hiszen most minimális korlátozás sincsen az egészségügyben, minden műtét, minden vizsgálat, legyen az sürgős vagy teljesen halasztható, életbevágó, kényelmi vagy esztétikai, elvégzésre kerül. Nap nap után szólunk rá betegeinkre, hogy vegyék fel a maszkot, hozzátartozóikra, hogy sajnos nem tudjuk beengedni őket látogatni az intézményeinkbe. Mindennaposak a konfliktusok páciens és orvos, orvos és orvos, orvos és fenntartó, fenntartó és döntéshozók között – érezhetően nagy a feszültség.”

A közélet visszásságairól is megvan a véleménye a doktornőnek. „Aggódva követjük azt is, hogy döntéshozóink és politikusaink (kormány és ellenzék egyaránt) veszekszik, egymásra licitál, számháborúzik, bezzegel, olykor minket használ fel (és semmi kétség: ezt a levelet is felhasználja majd) saját népszerűségének növelésére ahelyett, hogy most, ebben a kritikus időszakban kivételesen összefognának.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!