Kevesebb teszt lehet a hatósági ár miatt

- Hirdetés -

Eltűnhet a magánszolgáltatók napi négyezres tesztkapacitása a hatósági ár miatt, a kormányfő által bejelentett 19 500 forint ugyanis csak a laborvizsgálatra futja, a mintavételre nem, holott utóbbi az achilles sarka a tesztnek.    

A vizsgálatok maximált árának bevezetése Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a tesztelési piac beszakadásához vezethet. A szakember a Népszavának arról beszélt, hogy a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeznek, ez a kapacitás pedig eltűnhet: a miniszterelnök által megnevezett összeg ugyanis csak a laborköltséget fedezi.

- Hirdetés -

A lap szerint akkor maradhat meg szolgáltatási kapacitás, ha a laborok jelentősen csökkentik az áraikat. A jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Sok magánrendelőben csak a mintát veszik le, annak vizsgálatát egy külön, speciális labor végzi el. Megoldás lehet az is, ha az egészségügyi magánszolgáltatók lehetőséget kapnak arra, hogy a teszt árára különféle szolgáltatási felárat, például mintavételi vagy szállítási díjakat számolhassanak fel. Ha azonban ezek a korrekciók elmaradnak, akkor a szolgáltatás szűkülni fog.

A Népszava értesülései szerint erre már van példa: a piacon van egy szereplő, amely 15900 forintért kínálja a koronavírus laboratóriumi PCR tesztjét, ám ez az ár csupán a mintavevő eszközt, a futárral való kiszállítást és a laborvizsgálatot tartalmazza. A mintát a páciensnek magának kell levennie a saját orrából. Ez azért kockázatos, mert a mintavétel az achilles sarka a tesztnek, ha abban hibázik valaki, az eredmény könnyen lehet „fals negatív.”

Annyi már most biztosnak látszik, hogy a hatósági ártól több nem, csak kevesebb teszt lehet, holott a szakemberek szinte egyhangúan még több és térítésmentes tesztelést szorgalmaznak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!