Átnevezték a Bessenyei-díjat, de B. Élthes Esztert még várják a kuratóriumba

693

Vásárhely Művészetéért Díj lesz a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj új neve – az erről szóló bejelentést éppen csak elejtette Márki-Zay Péter, amikor a képviselők arról vitáztak a múlt csütörtöki közgyűlésen, hogy hogyan legyen jogilag szabályozva a különböző városi kitüntetések tiszteletdíja. A polgármester egyébként sietve hozzátette, hogy szerinte nincs joga B. Élthes Eszternek, a színész özvegyének megtagadni, hogy használják néhai férje nevét, de ők tiszteletben tartják a döntést.

Akkor azért említette ezt külön, mert a névváltásról azáltal döntött a közgyűlés, hogy elfogadta az ezt is tartalmazó rendeletmódosítást a városi díjakról. Több mint fél éves történet végére kerülhet ezzel pont, amely az országos sajtót is megjárva okozott kellemetlen perceket a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak. Bár eleinte úgy látszott, a kormányközeli sajtó direkt gerjesztette a konfliktust, később kiderült: valós ellentét volt a háttérben, a kormánymédia maximum felhangosítani tudta azt.

Jogutódlással folytatják

A díjat 2009 óta osztják ki, a jelenlegi állás szerint tavaly viselte utoljára a kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét. A polgármester szerint azonban a névváltozáson kívül minden más változatlan marad a díj körül. A kitüntetést odaítélő kuratórium összetétele nem változik, a Vásárhelyi Művészi Díj a korábbi Bessenyei-díj jogutódja lesz, szeretnék folytatni a hagyományt – mondta lapunk kérdésére Márki-Zay Péter.

A polgármester azt mondta lapunknak, továbbra is várják a kuratóriumba B. Élthes Esztert, bár azt elismerte, kicsi a valószínűsége, hogy részt fog venni

Az átadó-ünnepség ezután is a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lesz és oda meg fogják hívni a korábbi Bessenyei-díjasokat. Kérdésünkre Márki-Zay azt mondta: nem értesítették előzetesen a színész özvegyét a döntésről és azóta nem érkezett tőle reakció feléjük.

Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár, jelen állás szerint a Bessenyei-díj utolsó két kitüntetettje

Mint fogalmazott, lehet, hogy megsértődve vissza fogja utasítani a részvételt, de a lehetőséget fel akarják kínálni neki a kuratóriumban való részvételre. Kérdésünkre nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy később újra felvegye a díj Bessenyei Ferenc nevét.

Karcsi megérdemelte volna

Mint januári cikkeinkben írtunk róla, a konfliktus a színész özvegyével a nem hódmezővásárhelyi művészeknek odaítélt díjon robbant ki. Az erről döntő kuratórium nagy része Nemcsák Károlynak, egy tag pedig Alföldi Róbertnek adta volna a kitüntetést, ám egyiküket a többiek túl kormánypártinak, másikukat pedig túlságosan ellenzékinek tartották (lapunknak ez az egy tag, Kovács Ágnes azt mondta, az örökös kivonult a teremből, miután jelezte voksát).

A kuratóriumot öt új taggal bővítette az elmúlt évben a közgyűlés, amelynek kapcsán a helyi kormánysajtó arról írt: ők ahhoz kellenek, hogy a bizottságban a polgármestert támogatóknak biztos többsége legyen. Ennek ellenére a grémium támogatta Nemcsák kitüntetését, amit a közgyűlés azonban leszavazott – a tényleges döntést ugyanis az önkormányzati képviselők hozzák meg, a kuratórium csak ajánlásokat tehet.

Bár az erről szóló közgyűlési döntés zárt ülésen születik meg, azóta több szereplő utalt rá, hogy a Fidesz-frakció sem szavazta meg a színész kitüntetését.

Mindezzel együtt is a kormányközeli média igyekezett úgy kommunikálni, hogy minél jobban ráégjen a városvezetésre a számukra egyébként sem kellemes ügy. A konfliktus ugyanis a díjátadón csúcsosodott ki: itt B. Élthes Eszter bejelentette, visszavonja a névhasználat engedélyezését.

Mint mondta, azért, mert a díj odaítélésének körülményeit nem fogadhatja el, ugyanis nem engedheti, hogy „a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen”. Akkor a polgármester azt mondta lapunknak: az özvegy miután elmondta beszédét, kiment a teremből, a polgármester pedig utána ment, beszéltek, és ekkor azt mondta, hogy “Karcsi megérdemelte volna”.

Nem gondolták túl a nevet

Márki-Zay már az incidens utáni napokban arról írt közösségi oldalán, hogy ha B. Élthes “a vásárhelyi színészóriás emlékét a továbbiakban nem kívánja díjjal is ápolni”, akkor átnevezik a díjat. Ezt követően azonnal elindult az ötletelés már a polgármester Facebook-posztja alatt is.

Az egyik kommentelő kreativitása odáig ment, hogy talált egy Bessenyei nevű 18. századi költőt, akinek ugyan nincs kötődése Hódmezővásárhelyhez, de másik családhoz tartozott, így ezzel a trükkel akár így is meg is tartnák a bejáratott nevet. Végül úgy néz ki, nem bonyolították túl, az átnevezéssel gyakorlatilag nem lett neve a díjnak.

Márki-Zay Péter arra a kérdésünkre, felmerült-e valóban a BFMK esetleges névváltása is, azt felelte: nem kért ilyet az özvegy és ő sem támogatna egy ilyen döntést. Mint mondta, ezt a Rapcsák-szobor eltávolításával együtt annak kapcsán említette egy korábbi videójában, mint olyan döntés, amelyet támogatna a város lakosságának egy része, de ő ellenez.

A mostanihoz hasonló kompromisszumként említette a Hódtói Pihenőpark esetét, amikor Almási István korábbi polgármesterről és Kossuth Zsuzsannáról, a ’48-49-es szabadságharc kórházi főápolójáról is felmerült a közpark elnevezése, majd végül egy semleges döntés született. Mint mondta, a készülő városkártyának lesz e-demokrácia alkalmazása, ahol az ilyen kérdésekről szavazhatnak majd a város lakói.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!