Hat év, hatvan hektár, régészeti tárgyak ezrei

- Hirdetés -

A Hódmezővásárhelyen 2013 és 2019 között elvégzett régészeti feltárások eredményeit mutatja be a Tornyai János Múzeum csütörtökön nyíló kiállítása, amelyet a sajtó munkatársai kedden ismerhettek meg a közgyűjteményben – tájékoztatta oldalunkat az intézmény.

A sajtóbejáráson Miklós Péter igazgató kiemelte: az elmúlt években mintegy hatvan hektárnyi területen végeztek ásatásokat a különböző feltárásra jogosult intézmények, többek között a Tornyai János Múzeum munkatársai, s eredményeik nagyban hozzájárulnak a térség régészeti múltjának megismeréséhez. A most megnyíló és január 10-ig látogatható, interaktív elemeket is tartalmazó tárlat mindezeket a nagyközönségnek is bemutatja.

- Hirdetés -

A kiállítás kurátora, Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régész-muzeológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a múzeum régészeti gyűjteményének anyaga az elmúlt tíz esztendőben megduplázódott, jelenleg több mint 210 ezer tárgyból áll, s ez a gyarapodás főleg a most bemutatásra kerülő feltárásoknak köszönhető. A szakember arról is beszélt, hogy a kiállított tárgyak közül a legrégebbi hétezer, míg a legfiatalabb két-háromszáz éves, s hogy a tárlat azt is megmutatja, milyen eszközöket és módszereket alkalmaznak munkájuk során a régészek. A látogatók a terepasztalon egy távirányítású markológéppel maguk is kipróbálhatják a humuszolást, de megismerhetik a fémdetektor használatát is.

A kiállítás megnyitója 2020. szeptember 10-én, csütörtökön 17 órakor lesz a Tornyai János Múzeumban, ahol Dr. Márki-Zay Péter polgármester és Dr. Miklós Péter múzeumigazgató köszöntője után a tárlatot Csányi Viktor régész-muzeológus mutatja be a látogatóknak.

A közgyűjtemény kéri a vernisszázs látogatóit a járványügyi intézkedések betartására, s mint a sajtóbejáráson elhangzott, egy pályázatnak köszönhetően a tárlat később a világhálóra virtuálisan bejárható kiállításként is felkerül – zárul az intézmény közleménye.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!