Illusztráció: projekt.hodmezovasarhely.hu

Koronavírus-fertőzöttet találtak a Nádor utcai óvodában, mindenkit tesztelnek

- Hirdetés -

Letesztelik kétszer a gyerekeket és a dolgozókat is, miután koronavírus-fertőzöttet találtak a Nádor utcai óvodában. Egyelőre nem zárhatnak be, de aki nem akarja, nem kötelező bevinnie a gyerekét. A bölcsődékben alkalmazott hőmérőzést kiterjesztik a város óvodáira is, ahol fokozott fertőtlenítés is lesz. Szigorúbb előírások jönnek, amelyek az Őszi Tárlatot is érintik.

FRISS:

Felnőtt a Nádor utcai óvodában azonosított fertőzött

A járási tisztifőorvos irányítja a tesztelést.


Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy embernek egy a Nádor utcai óvodában, de a fertőzés kockázata két másik óvodát is érint, akikkel volt közös programjuk – jelentette be mai rendkívül sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter polgármester. A humántárcával is egyeztetve pénteken és hétfőn az óvodák dolgozóit és a gyerekeket is letesztelik kétszer, hogy a külföldről hazatérőkhöz hasonlóképpen megbizonyosodjanak, van-e köztük fertőzött.

Járványügyi helyzet és intézkedések Hódmezővásárhelyen

Sajtótájékoztató a járványügyi helyzetről és intézkedésekről Hódmezővásárhelyenhttps://www.hodpress.hu/2020/09/03/koronavirus-fertozottet-talaltak-a-nador-utcai-ovodaban-mindenkit-tesztelnek/

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2020. szeptember 3., csütörtök

Egyelőre nem zárhatnak be

“Ha azt tapasztaljuk, hogy komoly veszély van, akkor további szigorításokról fogunk dönteni, a döntés mindenesetre az Oktatási Hivatal és a Népegészségügyi Központ kezében van, az önkormányzat nem hozhat önállóan döntést a bezárásról” – fogalmazott a városvezető. Ennek ellenére azt mondta, hogy amelyik szülő meg tudja oldani, hogy otthon marad a gyermeke, majd amikor telefonon értesítik, elviszi a szűrésre és ezt érzi biztonságosabbnak, nem kötelező, hogy bevigye őt az óvodába.

A polgármester hozzátette, hogy miután a városban nagyobb közösségben jelent meg a koronavírus, ahol tovább tudják adni azt másoknak, valószínűleg nem egy, hanem sokkal több fertőzött van.

Így hétfőtől a második hullám kapcsán visszaáll a városi operatív stáb, remélik, a korábbiakkal ellentétben a tisztifőorvos megbízottja és a kórházigazgató is részt fog venni ezen.

Újra jönnek a szigorítások

- Hirdetés -

A Polgármesteri Hivatalban és az önkormányzati intézményekben emellett kötelező a maszkviselés és a távolságtartás a dolgozóknak és az ügyfeleknek is, ugyanez vonatkozik a közösségi helyekre is. A Városházán továbbra is lehet maszkot kérni, az önkormányzat minden épületében fokozzák a tisztítást.

Az önkormányzat sportlétesítményeibe a sportoló diákok és az ott dolgozók bemehetnek, a folyosón és az öltözőben nekik is maszkot kell húzniuk, a szülők viszont nem mehetnek be. A múzeumokban, művelődési házakban is szigorodnak az előírások, ez vonatkozik az idei Őszi Tárlatra is, amelynek a megnyitóját online lehet majd követni, csak szűk körű meghívottak lehetnek ott.

Mivel máskor a megnyitón lehet ingyen megtekinteni az alkotásokat, ezért most a tárlat végig ingyenes lesz.

Itt is fertőtlenítenek, maszkot kell viselni, távolságot kell tartani és egyszerre maximum ötvenen lehetnek benn.

Korlátozott látogatás

A piacon nem szigorítanak, de kérik az időseket, hogy a bevásárlást igyekezzenek a fiatalabbak segítségével megoldani. Az idősek otthonával kapcsolatban Kis Andrea alpolgármester elmondta: Bálint Gabriella főigazgatótól tájékoztatást kért. A tavasszal bevezetett szigorú intézkedések részben megmaradtak, az esetszámok növekedésével szigorítottak is rajta.

Jövő hétfőtől pedig tovább szigorítanak, ami a látogatásokat fogja érinteni. Aki látogatható, azokkal az udvaron lehet találkozni, a fekvőbetegeket hétfőtől nem lehet látogatni.

Később az esetszám függvényében a főigazgató elrendelheti a teljes látogatási tilalmat – tette hozzá az alpolgármester. A bevezetett fertőtlenítéssel kapcsolatos intézkedések érvényben vannak.

A bölcsőde is tartja a szigorú szabályokat, felnőttek csak maszkban mehetnek be, naponta többször lázmérőzik a gyerekeket. Ez hétfőtől az óvodákra is kiterjesztik. Már márciusban döntöttek az óvodák a kis csoportokról és szigorú védelmi intézkedéseket vezettek be, ezek meg is maradtak – emlékeztetett Kis Andrea.

Az 1300 vásárhelyi óvodásból 99 jár az érintett intézményekbe. Az alpolgármester megismételte: az esetleges óvodabezárásról nem az önkormányzat dönt, de ő már úgy fogalmazott: arra kérik a szülőket, hogy ha lehet, a gyermeküket tartsák otthon.

Az óvodai dolgozóktól pedig azt kérte, hogy vonuljanak “munkakaranténba”, azaz a munkahelyükről hazafelé ne érintkezzenek nagyobb tömeggel.

Az érintett óvodákban a szűrések mellett fokozott fertőtlenítés is lesz – emelte ki. “Idős és krónikus beteg polgártársaink védelmében mindenkit arra szeretnék kérni, hogy fokozottan figyeljen a maszkhasználatra, a kézfertőtlenítésre és a távolságtartásra” – summázta az alpolgármester.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!