A trianoni békediktátum 100. évfordulójára könyvet adott ki a Tornyai-múzeum

- Hirdetés -

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma címmel jelent meg Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc magángyűjtő, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötete, amelyet vasárnap délután mutattak be Hódmezővásárhelyen, a Városháza dísztermében. A kötet bemutatójának napja is szimbolikus: nyolcvan éve, 1940. augusztus 30-án született meg a II. bécsi döntés, s tért vissza az anyaországhoz Észak-Erdély, a Székelyföld és a Partium északi része.

– A város méltóképpen emlékezik az album megjelentetésével Trianon századik évfordulójára – jelentette ki köszöntőjében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, rámutatva, hogy a város polgársága az első világháború veszteségei és a román megszállást követően tragédiaként élte meg az ország megcsonkítását.

– Az album száz színes oldalán száztizenöt korabeli fénykép és dokumentum mutatja be a Trianon-kultuszt és annak használati tárgyakban és emlékművekben megjelenő tartalmait – fogalmazott a kiadványt ismertetve Miklós Péter múzeumigazgató, a kötet lektora. Mint elmondta, a trianoni gondolat a két világháború között része volt a közéletnek, a közoktatásnak és a mindennapoknak Hódmezővásárhelyen is. Mivel a második világháborút követően a szovjet megszállási övezet országai egymással szemben nem támaszthattak követeléseket, a határon túli kisebbségek ügye és a trianoni eszme a szőnyeg alá került, s a kötetben bemutatott, Nagy-Magyarországot ábrázoló képeslapok, könyvjelzők és szódásszifonok is csak harminc éve, a rendszerváltás után kerülhettek elő a padlásokról és juthattak el gyűjtőkhöz, vagy a múzeumokba.

- Hirdetés -

– Kötelességünk emlékezni Trianonra, hogy jövőnket időtálló értékekre alapozzuk – hívta fel a figyelmet Kovács Ferenc, a kötet egyik szerzője, hozzátéve, hogy a vásárhelyiek a két világháború között fontosnak tartották, hogy a kötetben bemutatott tárgyak ott legyenek otthonaikban, s nap, mint nap emlékeztessék őket Trianon veszteségeire. Bernátsky Ferenc tanulmánya vezeti fel a most megjelent kötetet, s a szerző a bemutatón elmondta: számára az albumban megjelentek közül az egyik legkedvesebb tárgy a Hódmezővásárhelyi Ipartestület által készíttetett, kézzel hímzett zászló, amelyet Erdély visszatérte után a kolozsvári ipartestületnek szántak, azonban annak 1941. évi átadásra a történelem eseményei miatt mégsem kerülhetett sor, s így került a lobogó a múzeum helytörténeti gyűjteményébe.

A kiadvány, amely a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára jelent meg a Tornyai János Múzeum és a Hősi Emlékművek Ápolásáért Alapítvány közös kiadásban Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Tornyai-múzeum pénztárában megvásárolható meg.

Büszkék vagyunk arra, hogy a városházán dolgozó Kovács Ferenc magángyűjteményével a köz javát szolgálja.

(Forrás: A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata/Arany-Tóth Attila)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!