Magnetométerrel kutattak Csomorkányon

- Hirdetés -

A Tornyai János Múzeum felkérésére végeztek magnetoméreseres kutatást a Várkapitányság Nonprofit Zrt. munkatársai az egykori mezőváros területének egy részén. A műszer képes az felismerni építmények maradványait akár a több méteres mélységben is – tájékoztatta oldalunkat a múzeum.

A magnetométeres felmérés a régészek által ma már széles körben használt kutatási módszer, egyben a zöldmezős beruházások beépítetlen területén a régészeti jelenségek műszeres kutatásának egyik legjobb módja – mondta el Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze, hozzátéve, hogy a műszer a föld mágneses terének apró változásait méri. A felszín alatti régészeti jelenségek nagy részének mágneses eltérései vannak a környezetükhöz
képest, s ezeket az anomáliákat térképre vetítve előzetes képet mutat a műszer egy régészeti lelőhelyről, még az ásatás megkezdése előtt.

- Hirdetés -

A felmérés a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma által támogatott, Csomorkány település (mezőváros) 2019–2020. évi régészeti feltárása, kutatása pályázat keretében valósult meg és a korábbi kutatások eredményei alapján kijelölt egyhektáros területen valósult meg.

– A felmérés célja – fogalmazott Csányi Viktor –, hogy a lelőhely egy központi részéről képet alkothassunk, megkönnyítve a későbbiekben feltárandó kutatószelvény helyének meghatározását.

A vizsgálat eredményét a mérések elemzését követően, várhatóan napokon belül a múzeum rendelkezésére bocsátják a Várkapitányság szakemberei.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!